GRECO: Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima

Grupa država protiv korupcije (GRECO), telo Saveta Evrope, saopštila je danas da Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

GRECO

U najnovijem, danas objavljenom izveštaju o Srbiji, GRECO navodi da Srbija nije primenila na zadovoljavajući način nijednu od 13 preporuka tog tela iz 2015. godine.

Telo Saveta Evrope zaključuje u izveštaju da je veoma nizak nivo ispunjenja preporuka "ukupno gledano nezadovoljavajući", i poziva šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u primeni svih neispunjenih preporuka što pre, a najkasnije do 31. oktobra.

Ministarstvo pravde povodom izveštaja GREKA: Ubrzano radimo na ispunjavanju preporuka

GRECO je 2015. godine preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, koje uključuju utvrđivanje preciznih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitnog postupka kao izuzetka, a ne kao pravila. Istaknuta je potreba uvođenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja.

U današnjem izveštaju navodi se da je po pitanju transparentnosti aktivnosti Skupštine Srbije ostvaren samo ograničen napredak i da je neophodna odlučnija akcija u tom pogledu, kao i po pitanju usvajanja pravila ponašanja i uvođenja pravila o interakciji poslanika s lobistima i trećim stranama.

Obezbeđivanje izbora sudija i tužilaca na osnovu zasluga

Među preporukama iz 2015. godine bilo je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca. Savetovano je isključenje Narodne skupštine iz tog procesa i obezbeđivanje izbora na osnovu zasluga, kao i kontinuirana reforma sistema procene učinka sudija i tužilaca.

Kad je reč o sudijama, GRECO je u izveštaju pozdravio mere preduzete za jačanje uloge Visokog saveta sudstva, poboljšanje objektivnosti i transparentnosti procedura za izbor sudija. Osim neophodne ustavne reforme, u cilju promene sastava Visokog saveta sudstva i isključenja Narodne skupštine iz procesa izbora sudija, GRECO očekuje i reviziju sistema procene učinka sudija.

Situacija s tužiocima, prema izveštaju, u najvećoj meri je slična. Kako se navodi, preduzeti su neki koraci za jačanje uloge Državnog veća tužilaca i za reviziju sistema procene učinka tužilaca, dok dalji napredak zavisi od predstojeće reforme Ustava Srbije. GRECO u izveštaju ponovo poziva Beograd da revidira kriterijume za izbor tužilaca.

Izvor: Beta