Grenel odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je danas da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj.

Ričard Grenel Foto: Srđan Ilić

Grenel je na svom Tviter nalogu napisao “Istina”, odgovarajući tako na post Dejli Vajera da odlazi sa funkcije ambasadora u nemačkoj.

Grenel je pored mesta ambasadora obavljao privremeno i posao vršioca dužnosti šefa svih bezbednosnih službi SAD. Pre dva dana Senat američkog Kongresa potvrdio je imenovanje Džona Retklifa za direktora Nacionalne obaveštajne službe izabran Džon Retklif, te će se u utorak, kada on položi zakletvu, završiti Grenelov tromesečni privremeni mandat na toj funkciji.

Dojče vele je danas preneo da se očekuje da će njegov posao u Berlinu privremeno obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. Grenelova zamenica.

Kako piše Dojče vele, nije iznenađenje da Grenel sada želi da napusti mesto ambasadora u Berlinu. On je u februaru doduše saopštio da želi da ostane ambasador, međutim dve nedelje kasnije, internet portal Dejli Vajer je izvestio da je Grenel obavestio Belu kuću o nameri da podnese ostavku, ali tada ni Bela kuća ni ambasada u Berlinu nisu zvanično potvrdile ovu vest.

Američka ambasada ni sada ne navodi ništa o budućim planovima Grenela.

U izveštaju se ne navodi ništa o tome da li će Grenel ostati specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova.

Grenel važi za čoveka krajnje lojalnog Trampu, navodi Dojče vele.

Izvor: Beta, Dojče vele