Grenel: Vlade Srbije i Kosova se obavezale na obustavu kampanja radi sastanka u Vašingtonu 27. juna

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama, radi sastanka predstavnika dve strane u Vašingtonu.

Ričard Grenel Foto: Srđan Ilić

"Sjajne vesti! Dobio sam potvrdu od vlada Kosova i Srbije da se obavezuju da privremeno zaustave kampanju za povlačenje priznanja (Kosova) i lobiranje za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, 27. juna, zbog razgovora o dijalogu", napisao je Grenel.

On je naveo da će se dve strane, "ako bilo koja bude nezadovoljna razgovorom 27. juna, vratiti na status kvo pošto napuste Vašington".

"Kao što konzistentno govorimo, prvo moramo načiniti napredak po pitanju rasta ekonomija. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima", dodao je Grenel.

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je potom na Tviteru da su liderstvo i podrška SAD uvek bili odlučujući za prosperitetnu budućnost Kosova.

"Zbog toga pozdravljam poziv za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vodjstvom predsednika SAD Donalda Trampa i Ričarda Grenela", naveo je Tači.

Premijer Kosova Avdulah Hoti napisao je na Tviteru da je nastavak dijaloga sa Srbijom ključni korak za normalizaciju odnosa i međusobno priznavanje.

On je istakao da "aktivnosti koordinirane sa SAD-om i Ričardom Grenelom daju prve rezultate i uticali su na Srbiju da zaustavi svoju kampanju povlačenja priznanja Kosova".

Dijalog o normalizaciji odnosa dve strane uz posredstvo EU blokiran od novembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, zbog zahteva Beograda da se ukinu takse i Prištine da se prestane s lobiranjem za poništavanje priznanja Kosova. Vlada Aljbina Kurtija je najpre donela odluku o ukidanju ovih taksi prvo na sirovine, a od 1. aprila i na sve druge proizvode, ali je potom uvela „mere reciprociteta“ po kojima je bilo traženo da na proizvodima iz Srbije piše „Republika Kosovo“. Nova vlada Kosova na čelu s Avdulahom Hotijem ukinula je „mere reciprociteta“ kojima je vlada Aljbina Kurtija zamenila takse.

Istovremeno, dok je Briselski dijalog u zastoju predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela za svog specijalnog  izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Uz njegovo posredovanje Beograd i Priština potpisali su pisma o namerama u uspostavljanju avio i železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština.

Evropska unija je na mesto posrednika postavila Miroslava Lajčaka koji je najavio posetu Beogradu i Prištini i nastavak dijaloga još tokom ovog meseca.

Izvor: Beta, Insajder