Gruevski u Mađarsku stigao preko Albanije i Crne Gore

Nakon nekoliko dana spekulisanja o tome kako je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski otputovao u Mađarsku i zatražio azil iako su mu bili oduzeti lični i diplomatski pasoš, albanska i crnogorska policija su potvrdile da je Gruevski prešao preko njihovih graničnih prelaza.

Nikola Gruevski

Makedonski mediji preneli su saopštenje Sektora za granicu i migracije albanske policije u kojem se navodi da je Gruevski napustio Albaniju preko prelaza Han Hoti – Murićan, na granici sa Crnom Gorom. Međutim, i dalje se ne zna preko kojeg prelaza je izašao iz Makedonije.

Potvrđeno je da je Gruevski 11. novembra oko 19 časova prešao iz Albanije u Crnu Goru u automobilu koji je vlasništvo Ambasade Mađarske u Tirani.

Albanska policija navodi da tog dana, kada je Gruevski prešao njihovu granicu, za njih nije postojala nikakva poternica Makedonije ili Interpola.

"Na našim graničnim prelazima 11. novembra nije postojala nikakva informacija da se za Gruevskim traga, niti poternica. Interpol Skoplje je 13. novembra u 19.35 poslao informaciju Interpolu Tirana da se Nikola Gruevski traži međunarodnom poternicom", navodi se u saopštenju.

Albanski mediji su prethodno javili da je ustanovljeno da je Gruevski na albansku teritoriju nije ušao preko zvaničkog prelaza, što prema agenciji MIA, ostavlja mogućnost da je ušao ilegalno.

Policija Crne Gore potvrdila da je Gruevski prešao preko njihove granice

Policija je u kratkom saopštenju navela da je Gruevski u Crnu Goru ušao 11. novembra i istog dana napustio zemlju. Ipak, nije navedeno iz koje zemlje i preko kog graničkog prelaza je bivši premijer Makedonije ušao u Crnu Goru, kao ni preko kog prelaza je napustio zemlju.
"Crnogorska policija je u ovom slučaju u potpunosti poštovala zakonske procedure", navodi se u kratkom saopštenja.

Međutim, prema navodima podgoričkih Vijesti, Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 istog dana izašao je iz zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom.
Kako se navodi, pri ulasku u Crnu Goru sa Gruevskom su bili nosioci mađarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, dok su prilikom ulaska u Srbiju sa njim bili Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba, takođe nosioci diplomatskog pasoša Mađarske.
"U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka ‘55A05’ u kojem su bili Časar Jozef Zoltan i Feledjazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske", objavili su juče podgorički mediji. Na zvaničnom sajtu mađarske ambasade u Podgorici navodi se da je Zoltan zamenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul.

Nikola Gruevski podneo zahtev za politički azil u Mađarskoj

Mađarska je u sredu potvrdila da je bivši makedonski premijer tražio politički azil nakon što je pobegao iz Makedonije kako bi izbegao zatvor. Mađarska novinska agencija MTI prenela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom da podnese zahtev za azil.

Iz kancelarije premijera stiglo je saopštenje da će Kancelarija za imigracije sprovesti proceduru za azil u skladu sa mađarskim i međunarodnim pravom, ali da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja. Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora, na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog Mercedesa dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka - za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Nikolu Gruevskog, lidera VMRO DPMNE koji je na vlasti bio skoro 11 godina, smatrali su najmoćnijim čovekom u toj državi.

Padu Gruevskog doprinela je i serija prisluškivanih razgovora, takozvane bombe, koje je tadašnja opozicija danima objavljivala. Upravo na osnovu jednog od njih došlo je do presude Gruevskom.

Padom vlade Gruevskog i događajima koji su prethodili izborima 2016. Insajder sa bavio u emisiji "Makedonski scenario".

Izvor: Beta