Gruevski: Zloupotrebljeno pravo na demonstracije

Nikola Gruevski, lider VMRO-DPMNE, noćas je na konferenciji za novinare osudio sve koji su prstom uprli u VMRO-DPMNE i optužili je za sinoćne nerede u Skoplju izjavivši da njegova partija nema nikakve veze s krizom u Makedoniji.

Nikola Gruevski

On je osudio nasilje i zatražio da institucije naprave istrage i osude sve vinovnike koji su povredili bilo koga.

Gruevski je zatražio “da se ne stavljaju u isti koš oni koji su protestovali i nikoga nisu povredili i oni koji su sinoć počinili nasilje”. On je pozdravio sinoćne napore policije na smirivanju situacije i apele stranih političara da situacija ne eskalira.

Gruevski je osudio način na koji je, kako je rekao, SDSM nezakonito izabrao predsednika Sobranja, što je dovelo do povećanja tenzija.

“VMRO će objaviti sledeće korake u narednim danima, ali će ostati na strani naroda i Ustava”, rekao je Gruevski. On je podržao inicijativu predsednika Makedonije Đorđa Ivanova za dijalog jer “samo preko dijaloga može da se izađe iz sadašnje krize”.

“Pravo da se demonstrira je Ustavom garantovano, ali ovde je to neko zloupotrebio”, naveo je Gruevski.

On je apelovao na građane svih nacionalnosti da ostanu prisebni i ne nasedaju na provokacije.

Nikola Gruevski, bivši premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE, koja, iako ima najveći broj poslanika, nije uspela da formira parlamentarnu većinu, je u vreme sukoba bio u Beču. Njegovo noćašnje obraćanje javnosti je bilo zakazano u tri časa iza ponoći, ali je počelo oko 4.20 i svelo se na iznošenje nekoliko tačaka bez dodatnih obrazloženja i pitanja.

Gruevski je jedan od onih koje je SDSM optužio za nerede u Sobranju.

Neredi su počeli kada je parlamentarna većina koju je Zoran Zaev, lider SVSM-a, napravio dogovorom s albanskim partijama izabrala predsednika Sobranja, a demonstranti, uglavnom protivnici takozvanog Tiranskog sporazuma, provalili u Sobranje.

Predstavnici međunarodne zajednice su apelovali na sve strane da smire strasti i probleme reše pregovorima, a predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao sve predsednike parlamentarnih partija na konsultacije.