Grupa za slobodu medija: Nema slobodnih građana bez slobodnih medija

Grupa za slobodu medija organizovala je večeras okupljanje novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji. Povod za organizovanje je gašenje nedeljnika Vranjske, a cilj su novinari i mediji slobodni od pritisaka. 

Okupljenima se na početku obratio osnivač i urednik Vranjskih Vukašin Obradović koji je rekao da se ovoga puta novinari ne obraćaju predstavnicima vlasti već građanima.

„Nećemo ponoviti grešku. Ne obraćamo se vlastima, obraćamo se građanima. Oni moraju da kažu da li žele ili ne žele da žive u medijskom mraku“, rekao je Obradović koji je svoj govor počeo rečima:

„Ovde sam zbog vas jer nemam gde da budem na drugom mestu. Mi moramo ovoga puta, zajedno sa građanima Srbije, da odgovorimo na ključno pitanje: hoćemo li slobodne novinare, slobodne medije, dostojanstven život“, naveo je Obradović.

On je rekao da će vreme pokazati da je „gašenje svetla“, odnosno zatvaranje Vranjskih, pirova pobeda vlasti.

Okupljenima se ispred Grupe za slobodu medija obratila Maja Stojanović, koja je rekla da zatvaranje Vranjskih i štrajk glađu Vukašina Obradovića jesu povod za akciju, ali da cilj moraju da budu slobodni novinari, bez kojih ne postoje slobodni mediji.

„Bez slobodnih novinara nema slobodnih medija. Bez slobodnih medija, nema slobodnih građana“, navela je Stojanović.

Prema njenim rečima, verodostojne  informacije o tome što građanima utiče na svakodnevni život uslov su za formiranje stava, uz mogućnost da te stavove slobodno i saopšti.

„Prvo moramo da znamo. Potrebni su nam slobodni mediji, novinari zaštićeni od pretnji. Potrebno nam je tužilaštvo, sudstvo koje procesuira kršenje zakona. Sve ovo nam niko neće dati na tanjiru. Zato smo ovde“, poručila je Stojanović.

Okupljanje je počelo u 20 časova u Dorćol Platz-u u Beogradu, a prisutni će moći da potpišu Proglas o slobodi medija.

Tekst proglasa glasi: 

Mi – građani i građanke, novinari i novinarke, mediji, organizacije civilnog društva

ŽELIMO da prestane političko, fizičko i finansijsko ugnjetavanje medija; da se zaustave napadi na sve one koji se usude da slobodno govore i misle; da se novinarima omogući da se svojim poslom bave profesionalno, odgovorno i pošteno, bez urušavanja njihove slobode i egzistencije.

HOĆEMO medijsku i javnu scenu na kojoj se poštuju Ustav, zakoni i ljudska prava – na kojoj nema s jedne strane podobnih i privilegovanih, a s druge nepodobnih, nepoželjnih i progonjenih; na kojoj su ljudi ravnopravni, bez obzira na političko i bilo koje drugo opredeljenje.

TRAŽIMO da nam se omogući pravo da radimo, govorimo i mislimo; da nam se ne ugrožava bezbednost, pa i opstanak; da ne strepimo šta ćemo o sebi pročitati na naslovnim stranama režimskih medija, a kojim će nam se uvredama obratiti ovaj ili onaj državni funkcioner ili stranka.

U interesu je javnosti, svakog građanina i građanke ove države da budu pravovremeno, tačno i nepristrasno informisani; da u medijima pronađu informacije koje ih se lično tiču, koje utiču na njihov život, a ne samo i isključivo poluistine, laži i politički dirigovane kampanje.

U interesu je Srbije da opstanu mediji koji se – uprkos svim pritiscima – i dalje trude da postavljaju pitanja, da istinito obaveštavaju, da istražuju, da se bave sudbinski važnim temama, da sagledavaju našu realnost bez ulepšavanja i propagande.

Sve to dovedeno je pod znak pitanja slobodnim tumačenjem i nepoštovanjem medijskih i drugih zakona, primenom selektivne pravde koja pogađa samo one koji se ogreše o vlast, sve različitijim formama političkog i državnog nasilja nad medijima.

Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka.

Izbor više ne postoji.

Danas je sramota zaćutati, pognuti glavu i čekati da sve ovo nekako prođe.

I zato danas govorimo.

Za slobodu medija!

Oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju događaju, mogu uživo da prate dešavanja preko društvenih mreža. 

Organizovana je i onlajn akcija #ZaštoSamOvde u kojoj se očekuje učešće velikog broja lokalnih i nacionalnih medija, organizacija i pojedinaca.

Spisak potpisnika inicijative Za slobodu medija možete pogledati ovde