Gubitak NIS-a prvi put posle decenije profitabilnog poslovanja: Država i mali akcionari ove godine bez dividendi

Naftna industrija Srbije saopštila je da je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijardi dinara. To znači da ove godine ni država ne može da računa na prihod u budžet od dividendi, a na taj, iako simboličan prihod, ne mogu da računaju ni mali akcionari. NIS je poslovao sa dobitkom od 2010. godine, a samo dve godine ranije kao većinski vlasnik se upisala ruski naftno-gasni gigant Gasprom.

NIS ilustracija

U saopštenju NIS-a navodi se da je negativan bilans posledica poslovanja u prvoj polovini prethodne godine, a istovremeno kao dobar znak ističu pozitivan rezultat u drugoj polovini. Ipak, kad se podvuče crta, na ukupan bilans  je više uticala prva polovina godine.

"I pored brojnih izazova, NIS grupa je u drugom polugodištu 2020. zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara", navodi se u kompanijskom saopštenju.

Ruska kompanija „Gasprom njeft“ poseduje 56,15 % akcijskog kapitala NIS-a, dok je 29,87% akcija u vlasništvu Republike Srbije. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. Akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi.

Dodaju i da je promet NIS-a iznosio 3,5 miliona tona naftnih derivata, a rast izvoza je bio sedam odsto u odnosu na 2019. godinu.

NIS je u prošloj godini investirao više od 25 milijardi dinara, a ove godine je za investicije planirano 20 milijardi.  U saopštenju navode i da su obaveze kompanije prema državi u prošloj godini, na osnovu poreza i drugih javnih dažbina, iznosile 179,5 milijardi dinara, kao i da su za društveno odgovorne projekte izdvojili više od 290 miliona dinara i obezbedili donacije za zdravstvene ustanove u Srbiji.

"Godina za nama bila je jedna od najkompleksnijih ne samo u istoriji NIS-a i naftne industrije, već i globalne ekonomije. Zato smo preduzeli niz odlučnih mera kako bismo očuvali stabilnost NIS-a i učvrstili finansijsku disciplinu, brinući sve vreme za zdravlje zaposlenih i potrošača", naveo je generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev.

Ruski Gasprom- njeft većinski je vlasnik NIS-a od 2008. godine. Od 2010. ova kompanija posluje profitabilno, dok se dividende u iznosu od 25 posto ostvarene dobiti isplaćuju od 2012.

PODACI O IZNOSU ISPLAĆENIH DIVIDENDI PO GODINAMA (Izvor: Sajt NIS-a)

2012. 12,4 milijarde dinara 2013. 13,1 milijarde dinara 2014. 7,6 milijardi dinara 2015. 4,0 milijardi dinara 2016. 4,0 milijardi dinara 2017. 6,9 milijardi dinara 2018. 6,5 milijardi dinara 2019. 4,4 milijardi dinara

Energetski (ne) sporazum

Država je većinski udeo u NIS-u prodala ruskom Gaspromu 2008.  zajedno sa pravom eksploatacije svih prirodnih rezervi nafte i gasa.

Nacionalna naftna industrija prodata je bez tendera, po međudržavnom sporazumu Srbije i Rusije, nakon kratkih pregovora o čijim detaljima javnost nije znala gotovo ništa.

Istraživanje Insajdera objavljeno u serijalu Energetski (ne) sporazum pokazalo je da je prodaja NIS za 400 miliona evra uz obavezu investiranja 500 miliona zapravo značila prodaju prava na istraživanje i korišćenje domaćih rezervi nafte i gasa vrednih čak sedam milijardi evra.

Izvor: Insajder