Gutereš traži nastavak dijaloga Beograda i Prištine: UN zabrinute zbog tenzija na Kosovu

Ujedinjene nacije zabrinute su zbog tenzija između Beograda i Prištine i apeluju na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede, navodi se u novom izveštaju  generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonia Gutereša, prenosi RTS. Ovaj izveštaj će se pred Savetom bezbednosti UN naći u junu, a u njemu Gutereš traži i uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga bez odlaganja.

Antonio Guteres

Kako se u tom dokumentu ističe, ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku za nastavak produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je ukazao i na to da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Podsetimo, prethodni redovni izveštaj generalnog sekretara UN-a o Kosovu objavljen je početkom februara, a u njemu je takođe izražena zabrinutost zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, te je Gutereš i tada pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu.

Savet bezbednosti UN će stanje na Kosovu razmatrati 10. juna.

Gutereš je konstatovao da od februara nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem EU, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Savet bezbednosti je inače od usvajanja Rezolucije 1244 sredinom 1999. godine, o Kosovu raspravljao četiri puta godišnje. Ova praksa promenjena je u avgustu 2018. u vreme predsedavanja Velike Britanije na zahtev SAD i Britanije, pa je sada to pitanje na dnevnom redu na svakih šest meseci.

Izvor: RTS, Insajder