Guvernerka NBS: Banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita (VIDEO)

Uprkos pravosnažnim presudama, a do sada su donete dve, po kojima banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da poslovne banke, pored kamate, ipak imaju pravo da naplate te troškove, ali da moraju u ugovoru jasno da navedu taj trošak.

Jorgovanka Tabaković

Guvernerka NBS je na pitanje novinara o presudi kojom je na  tužbu jednog građanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovođenje propisa o zaključenju ugovora.

"Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da građane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima", rekla je Tabaković.

Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu.

"NBS se zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili srazmerni uloženom trudu da se odobri taj zajam", rekla je guvernerka.

Ona je dodala da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.

"Ne bih dalje zalazila ni u sudske odluke koje su različite, ni u ono što je posao banaka i Udruženja banaka Srbije", kaže Tabaković.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je doneo prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nije imala pravo da naplaćuje troškove obrade kredita, a Viši sud u Beogradu je potvrdio istu takvu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović rekao je za Insajder da to znači da svi građani koji su u poslednjih 15 godina uzeli kredit imaju osnov da putem tužbe od banke traže povraćaj novca.

Sa ovim stavom, međutim, nije saglasno Udruženje banaka Srbije. Predsednik tog udruženja Veroljub Dugalić je ranije za Insajder izjavio, da banke nemaju nameru da ukinu naplatu troškova obrade kredita. Tada je rekao da ne postoji pravni akt koji zabranjuje naplatu troškova obrade kredita.

Izvor: Beta; Insajder