Hakovani Tviter nalozi poznatih, hakeri pokušali bitkoin prevaru

Tviter nalozi poznatih ličnosti, među kojima su Bil Gejts i Ilon Mask, kao i velike američke kompanije poput Epla, bili su sinoć na meti hakera koji su pokušali prevaru kriptovalutama.

Ilustracija, Tviter

U porukama, ubzo izbrisanim sa ciljanih naloga, pozivaju se korisnici da ulože bikoine na određene adrese, posle čega bi im bio navodno vraćen dvostruki iznos.

„Vreme je za darivanje", „zbog kovida se osećam darežljivo", „vraćamo zajednici" tako su počinjali postovi u kojima su se korisnici Tvitera pozivali da na bitkoin račun uplate hiljadu dolara kako bi za pola sata duplirali sumu.

Tviter je odmah isključio sve zvanične naloge obeležene plavim kružićem sa znakom štrikliranja, a ponovo su postali aktivni nekoliko sati kasnije.

Tviter je saopštio da "ispituje" situaciju, a izvršni direktor kompanije Džek Dorsi rekao je da je svima u Tviteru užazno zbog toga što se desilo.

Na meti napada bili su, između ostalih, nalozi repera Kanje Vesta, bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, milijardera Majka Blumberga, kao i bivši potpredsednik SAD i kandidata Demokrata na predsedničkim izborima Džoa Bajdena.

U slučaj se uključio FBI, a prema dosadašnjim saznanjima iza napada stoji najverovatnije hakerska grupa „kripto za zdravlje" (cryoptoforhealth), koja je preuzela odgovornost na svom Instagram nalogu navodeći da je u pitanju „dobrotvrorni napad" i da je sav novac koji su naivni korisnici uplatili otišao „na pravo mesto".

Ne zna se koliko je korisnika naselo na prevaru, ali je izvesno da ih ima.

Javno dostupni podaci o trgovini bitkoina zabeležili su da je put novčanika navedenog u poruci otišlo najmanje sto hiljada dolara.

Izvor: RTS, Beta