Haljimi: Lokalni izbori ili protest od 15. novembra

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je danas da će PDD početi da organizuje proteste već od 15. novembra ako ne budu raspisani prevremeni lokalni izbori u opštini Preševo do 14. novembra.

Riza Haljimi

Haljimi je agenciji Beta rekao da je Vlada Srbije imenovanjem Privremenog organa u Preševu, koji zamenjuje raspuštenu Skupštinu opštine, "flagrantno prekršila Zakon o lokalnoj samoupravi" kao i da će protesti u organizaciji PDD uslediti kao vid pritiska da se lokalni izbori raspišu što pre.

"Rešenje o imenovanju predsednika i četiri člana Privremenog organa u Preševu sprovedeno je uz kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi zbog čega je PDD već podnela žalbu Upravnom sudu, a žalba će biti podneta i Ustavnom sudu", kazao je Haljimi.

Haljimi je rekao da je PDD podnela žalbu jer je Vlada Srbije pri imenovanju Privremenog organa u opštini Preševo mesto dva člana, kao i funkciju predsednika tog tela, dodelila Alternativi za promene (AP) koja je imala 11 od ukupno 38 odbornika u Skupštini opštine Preševo, a mesto jednog člana dodeljeno predstavniku Srpske napredne stranke iz Preševa, koja nije imala nijednog odbornika.

"Privremeni organ svojim sastavom treba da odgovara političkom i etničkom sastavu raspuštene skupstine, u ovom slučaju ni jedno ni drugo nije ispoštovano, a ogroman monopol dat je Alternativi za promene koja sa članom SNS ima apsolutnu većinu, dok je 27 odbornika drugih partija, što je oko 70 odsto od ukupnog broja odbornika, dobilo mesto samo dva člana", rekao je Haljimi.

Naveo je da je Privremeni organ u sastavu od samo tri člana na svojoj prvoj zvaničnoj sednici sa dnevnim redom od 33 tačke "usvojio i niz tačaka koje izlaze iz nadležnosti Privremenog organa, koji bi trebalo da se bavi tekućim i neodložnim poslovima, a ne odlukama za koje je nadležna Skupština opštine".

Vlada Srbije raspustila je sredinom septembra Skupštinu opštine Preševo i imenovala Privremeni organ, na čijem se čelu našao lider Alternative za promene Šćiprim Arifi, nakon što lokalni parlament zbog nedostatka kvoruma više od tri meseca nije održao nijednu sednicu, što je najduža pauza izmedju sve sednice koju zakon dozvoljava.

Haljimi je u septembru izjavio da poslanik PDD u Skupštini Srbije Fatmir Hasani, koji je do sada svojim glasom podržavao vladajuću većinu pa i izbor Ane Brnabić za predsednicu Vlade, neće ubuduće podržavati vladajuću većinu u republičkom parlamentu. Kao razlog je naveo način na koji je Vlada Srbije imenovala Privremeni organ u Preševu, nakon raspuštanja lokalne Skupštine opštine.

Nakon imenovanja Privremenog organa dva njegova člana, potpredsednica PDD Ardita Sinani, koja je do raspuštanja lokalne skupštine bila predsednica opštine Preševo, kao i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, čija je partija bila u opoziciji, izjavili su da neće učestvovati u radu Privremenog organa.

Od lokalnih izbora 2016. godine u Preševu je dva puta menjan sastav vladajuće koalicije, a na mestu predsednika opštine prvih deset meseci našao se prvo Šćiprim Arifi, dok ga je na toj funkciji sa novom vladajućom većinom od marta 2017. godine zamenila Ardita Sinani.

Izvor: Beta