Han u Evropskom parlamentu o Srbiji: Neophodna odlučnija reforma vladavine prava, Beograd i Priština da izbegavaju provokacije

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana postigle neke značajne rezultate, ali da ostaje mnogo izazova, naročito u vladavini prava. Govoreći o Srbiji, Han je rekao da bi trebalo da se s većom odlučnošću sprovedu reforme u oblasti koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, kao i na pravdu, slobodu i bezbednost. On je ukazao i na važnost dijaloga Beograda i Prištine dodajući da obe strane treba da izbegavaju provokacije.

Johanes Han

Predstavljajući godišnji paket o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) rekao da zemlje-kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi nerešene sporove.

Rekao je i da te zemlje treba da nastave da razvijaju privredu.

Han je kazao da Srbija i Crna Gora moraju da deluju s većom odlučnošću i da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, ocenivši da je to najvažniji preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i na pravdu, slobodu i bezbednost.

Ukazao je na važnost dijaloga Beograda i Prištine koji treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i naveo da dve strane treba da izbegavaju provokacije.

“Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile senku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute, rekao je Han.

"Zabrinjavajuć upliv politike na pravosuđe"

Mediji su u međuvremenu preneli deo analize Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji koji je Han danas prezentovao. Kako prenose, Srbija je ostvarila “dobar napredak i umereno je pripremljena u razvoju tržišne privrede”, ali su zabrinjavajući politički upliv na pravosuđe i korupcija koja je proširena na mnoga područja.

U sažetku ocene SPO EP, koja je interno urađena da bi poslanici dobili jasniju sliku o reformama u Srbiji, kaže se i da Beograd postepeno mora usaglasiti svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da Priština i Beograd treba da obnove dijalog.

Kad je reč o pravosuđu "izvestan napredak učinjen je u smanjenju zaostalih sudskih predmeta i usaglašavanju sudske prakse".

"Usvojena su bolja pravila za ocenu profesionalnog delovanja sudija i tužilaca", ali, kako se navodi, "i dalje su zabrinjavajuće razmere političkog upliva na pravosuđe".

SPO EP navodi da su srpske vlasti, kako proizlazi iz izveštaja EK, ostvarile izvestan naopreddak u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, ali prenosi i stav da je "zabrinjavajuće što je korupcija preovladjuća na mnogim sektorima i predstavlja ozbiljan problem".

Ukazuje se i na to da postoji "ozbiljno kašnjenje u usvajanju novog zakona o Agenciji za suzbijanje korupcije".

Takođe se ističe da je "Srbija umereno pripremljena za konkurentski pritisak i tržišne snage unutar Unije, izvestan napredak je ostvaren, ali je obim investicija i dalje ispod potreba privrede".

Navodi se da je javni dug i dalje visok i da se “budžetski okvir i upravljanje njime mora ojačati”, dok su “i dalje nepotpune ključne strukturne reforme državnih preduzeća, javne uprave i poreskih vlasti”.

Navedeno je privatni sektor nedovoljno razvijen i da ga pogađaju ga slabosti u vladavini zakona i primeni pravila o poštenom nadmetanju.

Što se tiče ostalih zemalja Zapadnog Balkana, Johanes Han je rekao i da Evropska komisija predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer su “obe zemlje napredovale u reformama”.

“Severna Makedonija je nastavila ambicioznu reformsku agendu, a istorijski sporazum koji je postigla s Grčkom o rešavanju dugotrajnog spora oko svog naziva, dokaz je snage privlačnosti koju ima evropska perspektiva”, istakao je Han i dodao da će Unija ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, koja treba “bez daljeg odlaganja formirati vlasti na svim nivoima”.

Han je kazao da Evropska komisija smatra da pristupni pregovori sa BiH treba da budu otvoreni kada ta zemlja ispuni kriterijume za članstvo, naročito političke kriterijume koji se odnose na stabilnost institucija, demokratiju i vladavinu prava.

Kad je reč o Turskoj, Han je naveo da su dijalog i saradnja u ključnim oblastima od zajedničkog interesa nastavljeni, uključujući efektivnu saradnju u oblasti migracija i podrške izbeglicama.

Izvor: Beta, RTS