Haradinaj: Išao sam s Radoičićem kod Tačija

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je sarađivao s potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem i da je zajedno sa njim otišao kod predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je sa Radoičićem razgovarao dva sata.

Milan Radoičić i Ramuš Haradinaj

Posle sednice kosovske vlade, Haradinaj je rekao da nije čuo poslednje komentare predsednika Tačija na temu njegove saradnje sa Radoičićem i potvdio da je sa njim sarađivao.

"Sarađivao sam sa Radoičićem kao i sa bivšim ministrom Rikalom. Želim da podsetim da sam se zajedno sa predsednikom Tačijem, u njegovoj kancelariji, susreo sa Radoičićem", rekao je Haradinaj odgovarajući tako indirektno na optužbe kosovskog predsednika da je prijatelj  Radoičića.

Haradinaj je rekao da on ne krije ljude kojima s kojima se pozdravljao i da sada nema nikakvih kontakata s potpredsednikom Srpske liste protiv kojeg kosovsko tužilaštvo vodi istragu zbog sumnje u umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Haradinaj je i ranije govorio o svojim vezama s Radoičićem, pa je tako pre godinu dana potvrdio da je u „redovnoj komunikaciji“ sa Milanom Radoičićem, jer on ima autoritet na severu. U to vreme predstavnici najviših državnih institucija su tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, da bi nekoliko meseci kasnije on bio izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – i stranke koju otvoreno podržava Vlada Srbije i vladajuća Srpska napredna stranka.

Predsednik Kosova Hašim Tači je, kako prenosi Kossev, pre nekoliko dana govoreći o razmeni teritorija naveo da ta opcija ne sme da se desi, te da “niko ne može da dodirne kilometar teritorije sem preko njega mrtvog”.

“Govori se o razmeni teritorija. Ona se nikada neće dogoditi. O tome se govorilo i ranije. Nijedan kilometar Kosova, ni Trepča, ni Gazivode neće biti u opasnosti dok sam ja živ. Oni koji govore o podeli Kosova su oni koji su pomogli Miloševiću i prijatelji su Radoičiću koga sam proterao sa Kosova. Korigovanja granica će biti, jer niko ne može da osporava moju težnju, da pripojimo Kosovu Preševsku dolinu, bez drugih korekcija,“ rekao je Tači.

Izvor: Beta, Insajder, Kossev