Haradinaj nakon sastanka s Hanom: Takse ostaju na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas nakon sastanka sa komesarom za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanesom Hanom da takse koje je uvelo Kosovo na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi, jer je na to Kosovo bilo prinuđeno ponašanjem Srbije i BiH.

Johanes Han i Ramuš Haradinaj

Haradinaj je na konferenciji za medije izjavio da su razgovarali o mnogim temama, među kojima su bile i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i o uvođenju takse od 100 odsto, ističući da će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Rekao je i da je evropskom komesaru stavio do znanja da je Kosovo bilo prinuđeno da uvede taksu zbog neprekidnih smetnji koje je vršila i vrši Srbija.

Naglasio je da je Vlada Kosova opredeljena za evropske integracije, da je prioritet vladavina zakona, ostvarivanje prioriteta koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za ekonomski razvoj.

Aktivisti civilnog društva: Han da traži vizu za ulazak na Kosovo

Grupa aktivista civilnog društva i građana iz opštine Glogovac postavila je danas ispred zgrade Evropske unije u Prištini plakat na kojem od Hana zahteva da traži vizu za ulazak na Kosovo.

„Dobro došao na Kosovo gospodine Han. Mi smo za reciprocitet, tako da Vam treba viza za ulazak na Kosovo. Za jednu vizu Vam treba 45 različitih dokumenata i 35 evra“, piše na plakatu postavljenom uoči dolaska Hana u Prištinu.

Govoreći u ime okupljenih gradjana Glogovca, aktivista Džavit Drenori je ocenio da krivci što nije došlo do liberalizacije viza „nisu samo domaći rukovodioci, već i EU, koja je pomogla stvaranje države Kosovo“.

Kosovski premijer je rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da zahteva ukidanje viza za građane Kosova.

Haradinaj je rekao da odluka o uvođenju viza nije uperena protiv Srba, građana Kosova, niti protiv bilo koje druge zajednice.

Kako prenosi Koha onlajn, na početku razgovora s Hanom, Haradinaj je rekao da se nada dobrim vestima o viznoj liberalizaciji.

"Nadali smo se da ćemo dočekati dobre vesti za viznu liberalizaciju za Kosovo pre Božića", kazao je Haradinaj.

Nakon ovih reči Haradinaja, sastanak je zatvoren za medije.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s Hanom, i takođe je s njim pričao o odluci Prištine da uvede takse.

Kako je saopšteno, Vučić je na sastanku upozorio da taj potez Prištine „vodi ka punoj destabilizaciji regiona i može dovesti do eskalaciji sukoba“. On je rekao da je Beograd spreman da nastavi dijalog nakon što kosovske vlasti „povuku neodgovorne poteze“.

Han je posle susreta sa Vučićem naveo da će pozvati Prištinu da odblokira regionalnu saradnju.

„Srbija je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze. Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, rekao je predsednik Vučić.

Juče je predsednik Kriznog štaba Srpske liste Goran Rakić izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare da su poslanici te stranke ušli u Skupštinu Kosova u Prištini i da će tu ostati do dolaska evropskog komesara Johanesa Hana, kako bi ga upoznali sa „antisrpskim potezima Prištine, koji vode humanitaronoj katastrofi uperenoj protiv srpskog naroda“. Kako je objavljeno, Han je pristao na taj susret.

Pre deset dana kosovska vlada je izglasala povećanje taksi na proizvode iz Srbije na čak 100 odsto.

Ta odluka je usledila dan nakon što Kosovo nije primljeno u Interpol.

Podizanje taksi na srpsku robu zamenik premijera Enver Hodžaj objasnio je „agresivnom kampanjom“ koju Srbija vodi protiv Kosova.

Zbog povećanja takse gradonačelnici Severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića nedavno su podneli ostavke.

Veselji tražio da se ne kasni s liberalizacijom viza

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji tražio je danas Hana da se ne kasni za procesom liberalizacije viza za građane Kosova.

Kabinet predsednika kosovske skuštine je saopštio da su Veselji i Han razgovarali o liberalizaciji viza, dijalogu sa Srbijom i reformama koje Kosovo sprovodi u mnogim oblastima.

„Veselji je istakao da građani Kosova očekuju od EU da bude jedinstvena što se tiče ukidanja viza, jer su ispunjeni svi kriterijumi i nepravda je da i posle ispunjavanja svih kriterijuma ostanu najizolovaniji na Balkanu“, navodi se u saopštenju.

U vezi s dijalogom sa Srbijom, Veselji je rekao da je Kosovo opredeljeno za postizanje konačnog sporazuma koji bi jednom za svagda rešio sva otvorena pitanja i istovremeno otvorio put učlanjenja Kosova u EU, UN, NATO i druge organizacije.

Veselji je rekao Hanu da će Skupština Kosova na sednici 14. decembra usvojiti zakone o transformaciji BSK.

Izvor: Beta