Haradinaj: Nema ukidanja takse dok Srbija ne prizna Kosovo kao državu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas na sednici parlamenta da Priština neće ukinuti taksu na srpske proizvode, dok Srbija ne bude priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Ramuš Haradinaj

Na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o neuspesima i skandalima spoljne politike Kosova, Haradinaj je rekao da mesta za kritiku ima i da spoljna politika ima nedostataka, kao i da je Kosovo za 10 godina nezavisnosti naučilo da prilagođavanje određenim okolnostima nije dovoljno i da se time ništa ne menja .

"Kapacitetima delovanja koje ima Kosovo iskoristićemo prava koja imamo da poštujemo sebe i ako ima spremnosti da poštujemo i susednu zemlju. Ja mislim da mere koje su uspostavljene za proizvode koji dolaze iz Srbije treba da budu stalne do priznanja Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Srbije. Imaćemo dobronamerne savete, imaćemo molbe, imaćemo i neku cenu kao protivvrednost ovih mera, ali nije dobro da ih Kosovo povuče dok se ne prizna nezavisnost zemlje", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je kazao da je bez takvog pristupa nemoguće da se postigne neki međunarodni sporazum koji je pravno obavezujući za međusobno priznanje.

"Ako ne znamo da izdržimo onda sami dižemo ruke, posle toga zašto bi nas neko priznao. Treba da na to zaboravimo", kazao je on.

Rekao je da ta mera nije preduzeta protiv kosovskih preduzetnika, niti prema onima koji hrane na hiljade građana Kosova niti zarad domaćih proizvoda.

"Ta smo uradili zbog nužde. Nužda nas je dovela ovde gde smo i niko ne sme da koristi ovu nuždu za povećanje cena. Molim preduzetnike da shvate da povećanje cena nije izlaz. Treba da ostanemo zajedno jer ćemo samo tako zajedno da izađemo iz ove situacije", rekao je Haradinaj.

Pismo Briselu i ambasadorima

Haradinaj je izjavio da je o odluci Vlade Kosova da uvede takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH pisao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini i ambasadorima akreditovanim na Kosovu.

"Samo što sam poslao pismo svim ambasadorima i EU. Apostolovoj sam objasnio činjenice zašto smo došli do ove odluke i na čemu smo je zasnovali. To je odluka suverenog Kosova u zaštiti interesa, ali su dati argumenti zašto to radimo. Uglavnom se radi o nepoštovanju trgovinskih odnosa od Srbije, koja je uvela netarifne blokade za naše proizvode, dodajući tome i njenu agresivnost u odnosu na Kosovo", kazao je Haradinaj novinarima u holu Skupštine Kosova.

Nakon odluke vlasti u Prištini da poveća takse na 100 odsto, RTS javlja da su u mnogim sredinama porasle cene šećera, brašna, ulja, soli…, kao i hleba, koji je poskupeo za odsto. Veliki marketi i dalje odolevaju skoku cena, ali očekuje se da će i u njima doći do toga kada se isprazne magacini. Mediji su objavili da dnevnih novina iz Srbije nema u prodaji. 

Do povećanja taksi došlo je samo dan kasnije nakon što je odbijen zahtev Prištine za članstvo u Interpolu. Odmah nakon uvođenja tih drastičnih mera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorima zemalja Kvinte i Rusije i Kine, kao i sa šefom Misije EU u Beogradu Semom Fabricijem, a tokom večeri održana je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini izjavila je sinoć da Vlada Kosova hitno mora da ukine odluku o taksi na robu iz Srbije i BiH, kao i da se njom pogoršava situacija, pošto je Priština pre dve nedelje uvela takse od 10 odsto.

Izvor: Beta; Insajder

Ambasadori Kvinte kod Tačija

Ambasadori zemalja Kvinte sastali su se sa predsednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem.

Kako prenose prištinki mediji, do ovog sastanka je došlo nakon što je Priština juče odlučila da podigne porez na robu iz centralne Srbije za 100 odsto.

Tači se o ovoj odluci kosovske vlade nije oglašavao.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sinoć u Beogradu sastao sa ambasadorima Kvinte i EU, Rusije i Kine.