Haradinaj: Nikada nisam pretio svedocima

Iako je i Haški tribunal u oslobađajućoj presudi zaključio da su brojni svedoci protiv Ramuša Haradinaja navodili strah kao razlog za svoje nepojavljivanje pred Većem kako bi dali iskaz, Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova i premijer u ostavci u intervjuu za nemački Frankfurter algemajne cajtung tvrdi kako nikada nije pretio svedocima i da je dokazano da je pogrešno da se ti navodi povezuju s njegovim slučajem, prenosi Dojče vele.

Ramuš Haradinaj

„Ja to nikada nisam činio i nikada to nije učinio neko drugi, makar ne uz moje znanje. Bio je jedan svedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek posle njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svedoka optužnice protiv mene", rekao je Haradinaj u intervjuu.

On je dodao i da je 2011. tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao da „nije ubijen ni jedan jedini svedok na listi optužnice ili u programu zaštite svedoka".

On u intervjuu kaže i da su na drugom suđenju u Hagu sudije potvrdile da „je naredio da se svedocima ne preti“ i da je „bilo slučajeva kada su ljudi pokušavali da uđu u program zaštite svedoka kako bi imali bolji život u drugoj zemlji".

Haradinaj se u intervjuu osvrnuo i na saslušanje 24. jula pred Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu gde se branio ćutanjem tokom davanja iskaza u svojstvu osumnjičenog. On je naveo da "nije bio suočen sa specifičnim optužbama" i da mu je zbog toga „advokat savetovao da se ne izjašnjava konkretno".

Specijalni sud i problem nestalih svedoka

Specijalni sud formiran je sa zadatkom da ispita zločine koje su počinili pripadnici OVK, ali do danas nije podignuta nijedna optužnica. Dosadašnja iskustva kada je reč o procesuiranju zločina koje su počinili pripadnici OVK pokazala su da će najveći izazov biti zaštita svedoka

Prva ubistva svedoka počela su sa prvim istragama zločina OVK. Najviše informacija o ovim ubistvima tiče se suđenja Dukađini grupi, koju je međunarodno tužilaštvo na Kosovu 2001. optužilo za ubistvo četiri Albanca, pripadnika FARK-a, jedne od frakcija OVK. Pripadnik Dukađini grupe bio je i Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja.

Haška tužiteljka Karla del Ponte je podigla optužnicu protiv tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja i još dvojice pripadnika OVK, a Haradinaj je označen kao vođa operativne zone OVK Dukađini na području Metohije. Optuženi su za zastrašivanja, otmice, zatvaranje, premlaćivanje, mučenje, silovanja i ubijanje ciljnog civilnog stanovništva.

Sud je 2008. doneo oslobađajuću presudu Haradinaju konstatujući da je suđenje održano u čudnoj atmosferi, da su svedoci odbijali da svedoče, te da su u velikom broju svedocima date zaštitne mere.

Nakon što je usvojena žalba tužilaštva 2010. godine, Haški tribunal je ponovo 2012. oslobodio Haradinaja.

Zvanično nikada nije saopšteno koliko je svedoka ubijeno u ovom postupku, a mediji su prenosili nezvanične informacije o pet ubijenih svedoka u postupku protiv Haradinaja. 

Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je više od 40 svedoka u procesima„Haradinaj” i „Ljimaj” ubijeno ili zastrašeno. Iz Tribunala su međutim zvanično tvrdili da nije ubijena “nijedna osoba sa spiska svedoka, ili kojoj je Međunarodni sud odobrio zaštitne mere u ova dva predmeta”.

Izvor: Beta, Insajder