Haradinaj odbio da ukine carine na srpsku robu, Mogerini i Han otkazali konferenciju s njim

Otkazana je konferencija za novinare čelnika Evropske komisije Federike Mogerini i Johanesa Hana s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem pošto je, kako je navedeno, Haradinaj „grubo odbio“ predlog EU da se povuku carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, rekli su novinarima izvori Saveta ministara EU u Briselu na završetku zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo.

Ramuš Haradinaj

Sam sastanak u Briselu, prema ovim izvorima, počeo je bez formalnih pozdrava i rukovanja u sasvim suženom sastavu i potom je nastavljena sednica Saveta u prisustvu svih učesnika.

Zvaničnici Evropske komisije su najavili da će o ishodu zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo biti izdato saopštenje.

Dopisnik RTK iz Brisela je preneo da je do otkazivanja došlo zbog atmosfere tokom susreta i zbog negativnog odgovora kosovske strane na zahteve EU da ukine taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH.

RTK javlja da je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić navela da je to dogovor obeju strana, što je u izjavi za RTK odbacio Haradinaj, rekavši da o razlozima otkazivanja konferencije treba pitati kancelariju Mogerini.

Haradinaj je rekao da kosovska strana ima legitimne zahteve, pre svega, one koji se odnose na proces liberalizacije viza, dok je govoreći o zahtevima EU za ukidanje odluke o taksama za robu iz Srbije i BiH i ponude Brisela da posreduje u tome rekao da je kasno za pronalaženje polovičnih rešenja.

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.

Dijalog Beograda i Prištine je trenutno u zastoju.

Nakon što je odbijen zahtev Kosova za prijem u Interpol, kosovska vlada je donela odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nekoliko puta ponovio da će takse biti povučene kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. Kosovske vlasti su ostale pri takvoj odluci uprkos pozivima EU da takse budu povučene.

Zbog uvođenja taksi na srpsku robu i nedavnih hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici, četiri srpska gradonačelnika na severu Kosova su podnela ostavke, a opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su usvojile Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih kontakata s Prištinom.

Haradinaj je izjavio nedavno da kosovske vlasti za sada neće preduzimati dodatne mere protiv Srbije. On je, odgovarajući na pitanje novinara RTK2 o najavljenim dodatnim merama, rekao da za sada ipak neće biti novih mera, ali da "imaju neke u planu". Haradinaj je takođe izjavio da su “identifikovali nove moguće mere protiv Srbije”, ali da će ih uvesti samo ako Srbija nastavi pritisak i agresivne postupke prema Kosovu.

EU ponovo zatražila da se mere odmah ukinu

Evropska unija danas je izrazila „duboko žaljenje“ zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka, i ponovo „snažno tražila“ da se te mere odmah povuku, navodi se u saopštenju EU nakon zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

Evropska unija je takođe naglasila da „svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom“.

U saopštenju EU se ističe da „uvođenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mesta za ulaganja i poslove“.

„Svako sprečavanje trgovine mora da se reši u sklopu nadležnih tela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“, saopštila je EU.

Pacoli: Pozvao sam EU da zaustavi Srbiju u zloupotrebi dijaloga

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da je od Evropske unije zatražio da zaustavi Srbiju u, kako je rekao, zloupotrebi i opstrukciji dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„U svom govoru na sastanku o Sporazumu o saradnji i pridruživanju (SSP) u Briselu, kao i prilikom mnogih razjašnjenja koje sam uradio prema EU u prošlosti, istakao sam da niko nije reagovao kada su Srbija i Bosna i Hercegovina gazili sporazum CEFTA, da EU treba da zaustavi Srbiju u zloupotrebi dijaloga i opstrukciji Republike Kosovo“, napisao je Pacoli na svom Fejsbuk profilu.

Naglsaio je da je „prošlo vreme za asimetrični pristup i dvostruke standarde prema Republici Kosovo.

„Vreme je za korektnost i kažnjavanje Srbije od strane EU. To sam odlučno zatražio“, naveo je Pacoli.

Izvor: Beta, Insajder