Haradinaj ostaje u pritvoru u Francuskoj

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ostaće u pritvoru u Francuskoj sve dok Srbija ne podnese zvaničan zahtev za izručenje, saopštio je francuski apelacioni sud, prenosi agencija Rojters.

Ramuš Haradinaj

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija u sredu uveče uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Iz Ministarstva pravde je za Insajder.net danas potvrđeno da je Srbija poslala svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa slučajem Haradinaja i da će Ministarstvo, ako francuski sud Haradinaju odredi ekstradicioni pritvor, podneti molbu za izručenje.

Poternicu za Haradinajem Srbija je izdala 2004. zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Njegovo hapšenje je izazvalo burnu reakciju među kosovskim, ali i albanskim zvaničnicima.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri smatra da je hapšenje Haradinaja po optužnici vlasti u Srbiji "primitivan akt" na koji treba ragovati "recipročno", dok je predsednik Kosova Hašim Tači ocenio neprihvatljivim pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga Srbije za hapšenje.

Albanski premijer Edi Rama ocenio je hapšenje kao „apsurdno“.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila je od EU da izvrši pritisak na Srbiju da povuče poternicu protiv Haradinaja koju ona smatra zastarelom.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je Lunačekovoj da za ratne zločine ne postoje zastarele poternice jer ratni zločin ne zastareva i istakao da će Haradinaj za zlodela koja je počinio on lično, kao i ljudi pod njegovom komandom, odgovarati kad-tad.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će Srbija tražiti izručenje Haradinaja, dodajući da se nada će se pokazati da Francuska postupa u skladu s pravom, a ne politikom.

Izvor: N1