Haradinaj posle sastanka sa ambasadorom SAD: Želja nam je da ukinemo takse, ali to ne može na način kako neki misle

Ni nakon sastanka sa ambasadorom SAD Filipom Kosnetom, premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije promenio mišljenje oko ukidanja taksi na robu iz Srbije. Haradinaj je izjavio da carine na srpske proizvode ostaju i da se to neće promeniti do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije.

Ramuš Haradinaj

„Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju", naveo je Haradinaj i dodao da se neke stvari, ipak, ne mogu raditi na način kako to, kako je rekao, neki misle.

Vučić: Haradinajeva izjava loš sinal za ceo region

Govoreći o Haradinajevoj izjavi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da ona predstavlja „lošu vest i loš signal za ceo region“.

Vučić je novinarima u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, kazao da je Srbija dovoljno snažna i da će se „boriti i izboriti do samog kraja“.

„Oni mogu to da rade i dalje su nečiji najbliži saveznici“, izjavio je Vučić i izrazio zahvalnost onima koji su kako je naveo, čak i formalno rekli da se ukinu takse.

On je rekao da želi da sasluša sugestije i pozive SAD i EU na ukidanje takse, ali je i dodao da takva odluka u ovom trenutku "ne može biti doneta".

Kako je objavila prištinska Gazeta Ekspres, Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je na sastanku sa ambasadorom Filipom Kosnetom i Kadrijem Veseljijem, predsednikom Skupštine Kosova, bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine.

Veselji je saopštio da je sastanak bio konstruktivan i dodao da će Kosovo odluke o važnim procesima donositi u koordinaciji sa SAD i međunarodnim partnerima.

„Radićemo zajedno da odluke institucija Kosova o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i međunarodnim partnerima. Kosovo je odlučno da zauvek očuva prijateljstvo i strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada neće promeniti ", napisao je Veselji na Fejsbuku.

Sastanak američkog ambasadora i kosovskih zvaničnika organizovan je nakon što su vlasti u Prištini odbili zahtev SAD za hitno ukidanje taksi iz Srbije.

Naime, nedavno su Savet za nacionalnu bezbednost i Stejt Department usvojili dokument od osam tačaka u kome se navodi da će u slučaju da ne budu ukinute takse, SAD Kosovu uvesti sankcije i uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Takođe se navodi da je postizanje sporazuma Beograda i Prištine strateški interes SAD, te da je za Ameriku „neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj“.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na takav zahtev SAD reagovao je izjavom da će takse biti ukinute nakon što Priština dobije „međunarodne garancije da će finalni sporazum s Beogradom rezultirati uzajamnim priznanjem“. 

„Može me koštati položaja premijera, mogu me poslati u Hag, ali se nikada neću odreći takse za odbranu teritorije Kosova. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili i van Vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume. Ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti, ali naše pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem“, naveo je Haradinaj, kome je nedavno zbog taksi odbijen zahtev za dobijanje vize za ulazak u SAD, gde je trebalo da ide na Molitveni doručak

Tači: Treba prestati sa populističkim odlukama

Suprotan stav zauzeo je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, koji je izjavio da „Kosovo ne može da odbije SAD“. On je izjavio da će razgovarati s premijerom Ramušom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD.

Za ukidanje taksi založio se pre dva dana i predsednik Kosova Hašim Tači. On je zatražio da se one ukinu i napomenuo da treba prestati sa populističkim odlukama.

„Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koji dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, regionu i Evropi ", poručio je Tači na Fejsbuku dodajući da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspeh Kosova bio nemoguć.

On je naveo da američka vlada sa zabrinutošću prati aktuelna kretanja i delovanje državnih institucija Kosova.

„Vreme je da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD“, napisao je Tači.

I EU je u nekoliko navrata zatražila da se takse na robu iz Srbije hitno ukinu. Poslednji put se o tome pre nekoliko dana izjasnila Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, na molbu novinara da prokomentariše izjavu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, da bi EU još snažnije trebalo da utiče na Prištinu kako bi bile ukinute takse, jer je, kako je naveo, važno da dođe do nastavka razgovora Srba i Albanac.

„Stav EU o carinama Prištine na uvoz srpske robe je i dalje jasan i mi ponovo naglašavamo hitnost ukidanja tih mera. Svi potezi i izjave nespojivi s opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati", izjavila je Kocijančič.

Vlada Kosova uvela je takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bih ih 21. novembra povećala na 100 odsto. To je učinjeno nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju i obrazloženja da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije“.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Izvor: Insajder