Haradinaj: Razgovori o demarkaciji vode se sa Srpskom listom; Prištinski mediji: Pregovore vodi Milan Radoičić

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je da će se pitanje demarkacije sa Crnom Gorom naći u kosovskoj skupštini sledeće nedelje i dodao da postoji mogućnost da i Srpska lista sa čijim predstavnicima razgovara, podrži taj sporazum, čime će biti obezbeđen dovoljan broj glasova za njegovo usvajanje. Sa druge strane, prištinski mediji tvrde da je danas o ovoj temi održan sastanak između ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija i Milana Radoičića.

Kosovo - Srbija

Ramuš Haradinaj rekao je u intervjuu za RTK2 da je spreman da pronađe zajednički jezik sa Srpskom listom i da veruje da je demarkacija u interesu i kosovskih Srba jer i oni nemaju bezvizne pasoše i ne mogu da putuju u inostranstvo.

Haradinaj je dodao da sloboda kretanja ipak ne može doći gubitkom teritorije ili davanjem koncesija.

"'Srpska lista' za sada ne odbija razgovor na ovu temu ali su i u međusobnim razgovorima o mogućnosti da podrže ovaj proces. Poštujem Srpsku listu, izabrane poslanike, njihov autoritet, oni su ljudi sa Kosova, razgovaramo sa njima kako bi oni pomogli slobodu kretanja građana Kosova", rekao je Haradinaj.

Sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, kako RTK 2 podseća potpisan je još avgusta 2015. godine u Beču, i Skupština Crne Gore odmah ga je ratifikovala. Evropska komisija je jasno stavila do znanja da bez ratifikacije ovog sporazuma Kosovo ne može dobiti bezvizni režim. 

Podsetimo, Srpska lista odbacila je juče insinuacije o navodnom pogađanju njihovih poslanika u vezi sa pitanjem demarkacije sa Crnom Gorom, dodaje RTK2, program na srpskom.

"Za Srpsku listu tema demarkacije uopšte ne postoji, niti nas to pitanje interesuje, i njime neka se bave albanske partije u skladu sa svojim političkim programima", navode iz Srpske liste.

Sa druge strane, ostali prištinski mediji navode da se na ovu temu vode pregovori ali između ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija i Milana Radoičića.

Pojedini mediji prenose i da je Pacoli danas u svojoj rezidenciji na Ajvaliji održao sastanak na temu demarkacije sa Radoičićem.

Kosovski mediji Radoičića apostrofiraju kao pravog sagovornika koji će moći da ubedi poslanike Srpske liste da promene svoj stav o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom.

Radoičić – „neki sa severa koji je bitan za sve"

Da li je tačna informacija da Milan Radoičić pregovara u ime Srpske liste pokušali smo da proverimo u Kancelariji za Kosovo i Metohiju ali su nas tamo uputili na predstavnike Srpske liste. Igor Simić, portparol Srpske liste nam je rekao da nije upućen u navode medija i zamolio da se čujemo kasnije. Sat vremena kasnije, međutim, Simić je isključio telefon.

O kriminalnim strukturama na severu i ulozi koju ima Milan Radoičić, pojedini opozicioni srpski političari na Kosovu počeli su da govore nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Radoičića, međutim, pominje i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. On je u intervjuu emisiji „Slobodno srpski“ 24. decembra prošle godine rekao da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“ među kojima je i Radoičić. 

"Ja radim veoma dobro sa kolegama Srbima - sa zamenikom premijera Daliborom Jevtićem, sa ministrima Nenadom Rikalom, Todosijevićem. Radim sa gradonačelnikom Rakićem, radim i sa Slavkom Simićem, radim i sa ljudima sa Severa - Milan Radoičić, na primer, verujem da i on ima svoju ulogu", rekao je Haradinaj.

Na pitanje ko je taj čovek, premijer Kosova je odgovorio: "Neki sa Severa, koji je bitan za sve i ja pričam i sa njim."

Na pitanje da li je Radoičić političar Haradinaj je odgovorio da "ne moraš biti samo političar“ jer „svi imamo neku ulogu ovde“.

Novinari Insajdera su pitanje o tome kakvu ulogu Milan Radoičić ima na Kosovu i u Srpskoj naprednoj stranci prvo postavili članu predsedništva SNS-a Nebojši Stefanoviću, koji je rekao da Radoičić nema nikakvu ulogu u toj stranci.

Isto pitanje postavili smo i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, koji je u nekoliko navrata viđen sa njim u društvu.

Odgovarajući na pitanja Insajdera o ulozi Milana Radoičića na severu Kosova, Marko Đurić je izjavio da takva pitanja postoje u delu javnosti koja želi da dovede Radoičića u vezu sa kriminalnim aktivnostima, ali i da kriminalizuje čitav Sever Kosova.

Izvor: Beta, Insajder