Haradinaj smenio zamenicu ministra pravde iz Srpske liste zbog objave o NATO bombardovanju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je Vesnu Mikić, funkcionerku Srpske liste, sa funkcije zamenice ministra pravde. Kako je Haradinaj objavio na Fejsbuku, ona je smenjena zbog jučerašnje objave na toj društvenoj mreži o NATO bombardovanju Srbije.

Ramuš Haradinaj

„U Vladi i institucijama Republike Kosovo, nema mesta za individualnost, bez obzira na etničku pripadnost, kao ni nipodaštavaje zajedničkih evroatlantskih vrednosti. Posebno imajući u vidu da je država Kosovo stvorena upravo na ovim vrednostima. Izjava Vesne Mikić, po kojoj je NATO bombardovanje bilo genocid nad državom i srpskim narodom je neprihvatljiva i predstavlja govor mržnje, koji je sankcionisan Ustavom i zakonom. Stoga sam danas razrešio dužnosti zamenicu ministra Mikić“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Sad već bivša zamenica zamenica kosovskog ministra pravde oglasila se juče povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ.

“Na današnji dan, pre tačno 20 godina, nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namerno planiran genocid od strane NATO alijanse“, objavila je Mikić juče na svom Fejsbuk profilu.

Ubrzo po objavljivanju ovog statusa, jedna od poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu zatražila je od kosovskog premijera da Mikić razreši dužnosti, dodajući da zamenica ministra ne bi trebalo da bude plaćana porezom građana.

„Premijeru Haradinaj, otpustite je. Dosta smo više tolerisali, ali ne do beskonačnosti. Ovakve prljavštine ne služe ni Srbima na Kosovu. Neka ide da živi u njenoj suverenoj zemlji“, napisala je Musljiu.

Na takav istup poslanice PDK pre razrešenja reagovala je i sama Vesna Mikić, braneći svoje pravo na mišljenje i stav.

„Mislim da za Vas postoje važnija pitanja koja bi trebalo da rešavate u Skupštini umesto surfovanja na Fejsbuku po tuđim privatnim profilima. Zakonom je gđo Musliu, zabranjeno skidanje fotografija i tekstova sa privatnih profila bez dozvole vlasnika istog“, napisala je i dodala da Musljiu nije svesna da Srbi redovno plaćaju porez.

Srpska lista: Odluka o smeni demaskira ućutkavanje neposlušnih Srba

Srpska lista je saopštila da smena Vesne Mikić liste zbog njenog ličnog stava o NATO bombardovanju SRJ predstavlja nastavak "političkih imenovanja privatnih i podobnih Srba" Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u institucije u Prištini.

"Još jednom je poslata jasna poruka da politički predstavnici Albanaca žele da u svojim institucijama imaju privid multietičnosti i poslušnike koji će biti dekor i nemi posmatrači stradanja srpskog naroda, iako nemaju nikakvog ugldeda niti podrške u srpskom narodu", navela je Srpska lista.

Takvim postupcima, kako stoji u saopštenju, Priština jasno pokazuje nespremnost da poštuje demokratski izraženu volju građana pokazanu na izborima, čime apsolutno demaskira nastojanja da ućutka sve neposlušne Srbe. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije: Haradinaju potrebni isključivo poslušni Srbi

Smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić komentarisala je danas i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, navodeći da je u pitanju "još jedan dokaz da su Ramušu Haradinaju potrebni isključivo poslušni i podobni Srbi, te i da se političkim predstavnicima srpskog naroda na samoproglašenom Kosovu negira svako pravo na drugačije mišljenje".

"Time što je agresiju na srpski narod nazvala genocidom, a albanske separatiste teroristima, Vesna Mikić je iznela preovlađujuće mišljenje u srpskom narodu. Haradinaj i njegovi saradnici mogu da otkriju još desetine spomenika agresorima i teroristima, ali srpski narod neće primorati da poštuje one koji su mu nezasluženo naneli zlo", piše u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe i da "na servilnost srpskih političkih predstavnika u pokušajima da se agresija NATO predstavi kao nekakav čin čovekoljublja a decoubice kao altruisti, Haradinaj ne može i nikada neće moći da računa".

Podsetimo, Mikić je druga funkcionerka Srpske liste u Vladi Kosova koja je ove godine razrešena dužnosti. Pre nje je početkom februara smenjen i ministar poljoprivrede Nenad Rikalo, o čemu se takođe oglasio premijer Haradinaj na svom Fejsbuk profilu, nakon što je bivšeg ministra poljoprivrede o razrešenju obavestio putem SMS poruke.

Smena Rikala bila je uslov Socijaldemokratske partije Kosova, ne bi li njihovi poslanici glasali za Zakon o budžetu Kosova za 2019.godinu.

Izvor: Kossev, Insajder