Haradinaj: Spremna lista mera protiv Srbije ukoliko nastavi s pritiskom i agresivnim postupcima

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio danas da kosovske vlasti za sada neće, osim takse od 100 odsto na uvoz srpske robe, preduzimati dodatne mere protiv Srbije. Haradinaj je odgovarajući na pitanje novinara RTK2 o najavljenim dodatnim merama rekao da za sada ipak neće biti novih mera, ali da "imaju neke u planu". Takođe, nakon sednice Vlade Kosova Haradinaj je izjavio da su “identifikovali nove moguće mere protiv Srbije”, ali da će ih uvesti samo ako Srbija nastavi pritisak i agresivne postupke prema Kosovu.

Ramuš Haradinaj

“Nećemo preduzimati mere. Ove mere nisu protiv srpskog naroda ovde i na Severu. Imamo neke u planu, ali ne smem da govorim o tome”, kratko je odgovorio Haradinaj.

Dodao je da će se sa uvođenjem novih mera sačekati. Kako je rekao nakon sednice Vlade, misli da je tarifa od 100 odsto na srpske proizvode "dala svoj rezultat".

"Mi ćemo preduzeti dalje korake ako Srbija nastavi sa agresivnim postupcima, kao što je postupala u prošlosti.. Ako Srbija nastavi sa agresivnim postupcima onda mi imamo listu mera koje su spremne", rekao je Haradinaj.

Inače, premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je pre tri dana da će protiv Srbije preduzeti i druge teže mere koje nisu tarifne.

Haradinaj je optužio visoku predstavnicu Evropske unije Federiku Mogerini da je ona uništila dijalog i da je, nažalost, nakon toliko truda i investicije došlo do ovakvog poremećaja, rekavši da je njen stav za Vladu Kosova neprihvatljiv i nevažeći.  

"Gospođa Mogerini je uništila dijalog. Poremetila je dijalog koji je imao za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pretvorivši ga u dijalog o teritoriji, granicama ili razmenama, a veoma dobro znamo šta to na Balkanu podrazumeva, to je destabilizacija. Ona je takoreći nanela štetu našem regionu dozvolivši da se ovakve diskusije vode, kao i da se i ona izjašnjava o tom pitanju", smatra Haradinaj.  

Inače, Mogerini je juče izjavila da je moguć dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uprkos trenutnim poteškoćama.

"EU ne reaguje na žalbe Prištine na Beograd"

Takođe, Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl tajms (Financial Times) tvrdi da Evropska unija nije adekvatno reagovala na žalbe Prištine na Beograd.

"Žalili smo se (Evropskoj komisiji) sve ove godine da Srbija ne poštuje CEFTA, da ne poštuje Briselske sporazume, da ne poštuje obaveze date za stolom, ali se nisu toliko usredsredili na nas", rekao je Haradinaj.

On je u intervjuu ponovio da će takse na robu iz Srbije biti ukinute samo ako Kosovo dobije potpuno priznanje od Srbije.

"Nismo to uradili iz arogancije. Dugo smo se opirali da preduzmemo tu meru, ali nije bilo drugog načina. Taksa će biti uklonjena s punom normalizacijom, a puna normalizacija znači priznanje", rekao je Haradinaj.

On je rekao i da Brisel mora ozbiljnije da shvati evropske težnje Kosova kako bi se izbegla dalja nestabilnost na Balkanu.

Podsetimo, Kosovo je posle glasanja u Interpolu uvelo takse od 100 odsto za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na Kosovu će početkom iduće godine početi primena uredbe po kojoj na svakom proizvodu, pored cene, treba da bude istaknuta i zastava zemlje-proizvođača, preneo je nedavno portal koha.net.

Prema navodima portala, cilj uredbe je da se kupcima omogući da lakše identifikuju robu i da se opredele za domaće proizvođače.

Inače, premijerka Ana Brnabić je pre pola meseca izjavila da Cefta ima 90 dana da reši problem kosovskih taksi, ili će Srbija pokrenuti arbitražu.

Ministar trgovine Rasm Ljajić rekao je nedavno za Insajder da je Srbija odlučila da iskoristi sve procedure i mehanizme koji su predviđeni CEFTA sporazumom, a održan je i sastanak u Prištini, koji je, kako je rekao, bio još jedan pokušaj da se reši problem taksi koje su uvedene takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Zbog uvođenja taksi na srpsku robu i nedavnih hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici, četiri srpska gradonačelnika na severu Kosova su podnela ostavke, a opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su usvojile Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih kontakata s Prištinom.

Na današnje pitanje šta se dešava sa ostavkama četiri gradonacelnika Haradinaj je rekao da razmatraju njihove ostavke "koje je teško razmatrati jer je službene dokumente teško kvalifikovati kao takve pod kosovskom jurisdikcijom, gde se govori o entitetu Kosova i Metohije, koji prema Ustavu Kosova ne postoji".

Na ukidanje taksi pozvali su međunarodni faktori ali i pored pritisaka i poziva da se taksa ukine, Priština to još nije učinila.

Izvor: RTK2, Beta, N1