Haradinaj: Vojska Kosova imaće deo za sever, ali nije tačno da ću tamo slati jedinicu

Vojska Kosova prema najavama iz Prištine imaće jedinice za centralni, južni i severni deo ali, prema poslednjem tumačenju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, “to ne znači da će ona biti raspoređena na severu”.

Ramuš Haradinaj

“Kada sam rekao da ćemo imati jedinicu za sever oni su pomislili da želim tamo da pošaljem vojsku, ali to nije tačno”, rekao je Haradinaj za Kosovapres.

On ponavlja da će vojska Kosova biti organizovana regionalno, na isti način kao Kfor.

"To ne znači da želimo da pošaljemo tu jedinicu na sever, reč je o nesporazumu. Mi smo partneri sa Kforom i na isti način na koji podržavamo Kfor u Peći ili u Đakovici, pružaćemo mu podršku na svakom delu Kosova", kazao je Haradinaj.

Srbija protiv - međunarodna zajednica da reaguje

Dok Priština uveliko priprema transformaciju bezbednosnih snaga Kosova i vojsku Kosova, srpski zvaničnici apeluju na međunarodnu zajednicu da se tome nedvosmisleno suprotstavi.

Tako je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić krajem prošle nedelje rekao je da očekuje da i ovog puta NATO bude "jasan i beskompromisan" u protivljenju nastojanju Kosova da formiraju oružane snage, u komunikaciji s Prištinom kao i u široj javnosti.

"Samo takva poruka može biti delotvorna u zaustavljanju provokativnih i krajnje opasnih poteza Prištine".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o tome rekao je da se plaši i da takve odluke unose strah Srbima. Direktor Knacelarije za KiM marko Đurić zaključio je da “uvod u stvaranje takozvane vojske lažne države Kosovo može da ima nesagledive posledice po bezbednost u regionu”. 

Zakoni o vojsci Kosova usvojeni su 18. oktobra, a predstavnici Srpske liste tada su napustili zasedanje uz navode da su tom prilikom nazivani pogrdnim imenima, te da na to nisu regovali ni predsednik Skupštine Kosova ni strani predstavnici koji su bili u sali.

Zakon predviđa delovanje vojske Kosova na celoj teritoriji

"Organizaciono i strukturno, KBS deluju na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstven lanac komandovanja. Sastoji se od aktivne komponente do pet hiljada članova. Generalštab je najviša vojnoorganizaciona struktura u KBS-u", navodi se u nacrtu zakona koji je usvojila kosovska skupština.