Haška tužiteljka: Jojiću i Radeti ne sme biti suđeno u Srbiji, svedoci bi iz straha odustali od svedočenja

Tužilaštvo u Hagu danas se ponovo usprotivilo da Srbiji bude ustupljeno suđenje funkcionerima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, koji su optuženi za nepoštovanje haškog suda. Kako je tužiteljka Dajana Elis objasnila, suđenje u Srbiji treba izbeći jer bi u tom slučaju ključni svedoci protiv optuženih zbog straha odustali od svedočenja.

Petar Jojić i Vjerica Radeta

Haški sud je prvostepeno odlučio da se u Srbiji sudi Vjerici Radeti i Petri Jojiću, koji se terete da su pretnjama i podmićavanjem uticali na svedoke optužbe u procesu protiv Vojislava Šešelja. Iako je u suštini potvrdilo da je ta odluka ispravna, Apelaciono veće je naložilo da se dodatno razmotri aspekt bezbednosti svedoka.

Tužiteljka Dajana Elis je danas u podnesku opisala na koji način su na svedoke uticali Jojić i Radeta, citirajući izjave ključnih svedoka.

Kako je navela, jedan od njih, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da “malu izjavu” da i Šešeljevoj odbrani. Prema izjavi očevica, “Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu”, koja je bila “neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva” i “obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata”.

Pošto je pristao da sarađuje, istog svedoka je zatim i Vjerica Radeta više puta “podvrgavala pritisku” da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS. Nakon što je prihvatio novac, radikali su mu dostavili spisak Šešeljevih pitanja i njegovih odgovora, kojeg je morao da se pridržava.

Vjerica Radeta je takođe, prema svedočenju koje citira Elis, drugom svedoku protiv Šešelja 2007. rekla da će mu radikali “pomoći” ako promeni iskaz i svedoči u njegovu odbranu. Svedok je, potom, od SRS dobijao 500 evra mesečno a “Radeta je bila uključena u pisanje lažne izjave za njega”. Radikali su i tom svedoku dali spisak pitanja i odgovora, kako bi se njegov iskaz odvijao tačno po tom scenariju.

Podsetimo, Haški tribunal je Jojića i Radetu u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje ovo dvoje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Na proleća 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je zatim 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu Suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice", a sam Tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Sa druge strane, Srbija je ranije više puta odbacivala takve tvrdnje tužiteljke, naglašavajući da je spremna i voljna da sudi radikalima, pa je tako Haški sud prvostepeno odlučio da Srbiji ustupi to suđenje.

Izvor: Beta, Insajder