Haški osuđenik Vladimir Lazarević počeo da predaje na Vojnoj akademiji

Haški osuđenik Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije, drži danas predavanje na Vojnoj akademiji, pišu Novosti.

Vladimir Lazarević

Kako navode Novosti, on je izjavio da je za njega čast što će predavati na toj Akademiji.

"Nikada se nisam krio, ni tokom NATO agresije, pa ni sada. A kad vidim od koga dolaze kritike zbog angažovanja bivših generala Vojske Jugoslavije, sve mi je jasno. Psi laju, vetar nosi...", rekao je ranije za Novosti Lazarević.

Lazarević je Novostima rekao i da je ideju da bude predavač čuo odmah pošto je sleteo iz Haga u Srbiju, decembra 2015, od tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića i bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića.

Delić: Niko iz Ministarstva odbrane i Vojne akademije me nije kontaktirao

Član Srpske radikalne stranke i penzionisani general Božidar Delić rekao je danas da ga o predlogu da predaje kadetima Vojne akademije niko nije kontaktirao. On je pozdravio predlog da on i drugi generali Vojske Jugoslavije, koji su učestvovali u ratovima predaju na Vojnoj akademiji.

"Smatram da je to dobra inicijativa, ali do sada nije bilo kontakta između Ministarstva odbrane, Vojne akademije i mene", rekao je Delić novinarima u Skupštini Srbije.

Podsetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je nedavno da će Lazarević osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, dobiti "svoju ulogu" u vojnom školstvu.

"Uveli smo pravilo da najistaknutije starešine iz ratova koji su za nama dobiju prostor na Vojnoj akademiji i da drže predavanja kadetima, pa i sadašnjim generacijama oficira. To je na neki način ispravljanje nepravde koja im je naneta prethodnih godina", rekao je Vulin i dodao da ratni generali imaju mnogo toga važnog da prenesu mlađim kolegama.

Ministarstvo odbrane prošle nedelje je u odgovorima Insajderu navelo je da se oni zalažu za to da oficiri koji su učestvovali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije predaju budućim oficirima. Međutim u tim odgovorima stoji da će ministarstvo i Generalštab uputiti predloge za predavače a da će pozive upućivati Akademija.

Zato je Insajder, nakon informacije da je Lazarević već počeo da predaje  na Vojnoj akademiji ponovo uputio pitanja ministarstvu odbrane, i to kada je Vladimiru Lazareviću upućen poziv da predaje i  ko je o tome odlučio? Tražili smo odgovor i na pitanja koja je bila tema predavanja i kojoj studijskoj grupi je predavao osuđeni Vladimir Lazarević, studentima, postdiplomcima, doktorantima...

Odluku predstavnika vlasti da neko ko je osuđen za ratne zločine bude predavač na Vojnoj akademiji organizacije nevladinog sektora su ocenile “kao demonstriranje sile i igranje sa zdravim razumom građana Srbije”.

Pojedine opozicione stranke su zatražili i smenu ministra odbrane Aleksandra Vulin zbog ove odluke.

Šta piše u presudi Lazareviću

O ratnom delovanju Lazarevića svoj sud je dao Haški tribunal. On je u januaru 2014. pravnosnažno osuđen na četrnaest godina zatvora za zločin protiv čovečnosti, za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premeštanja civila, kao i za pomaganje u zločinačkom poduhvatu tokom kojeg su počinjeni najteži zločini protiv civila, uključujući i masovna ubistva na Kosovu 1999. 

“Lazarević je učestvovao u planiranju i sprovođenju zajedničkih operacija koje je vodila VJ i na taj način znatno doprineo počinjenju krivičnih dela u redovima VJ, pošto je svojim postupanjem pružao pomoć u vidu vojnika na terenu za izvršavanje dela, putem organizovanja i opremanja jedinica VJ i putem snabdevanja oružjem, uključujući tenkove, kao pomoći za izvršenje pomenutih dela. Lazarević je pomagao i podržavao krivična dela deportacije i nehumanih dela (prisilno premeštanje)”, stoji u drugostepenoj presudi Haškog tribunala.

Pušten je u decembru 2015. nakon odsluženih nešto više od 10 godina, između ostalog i zbog toga što je tamo sarađivao sa Tužilaštvom i dostavljao im dokumenta.

Lazarević je jedan od šestorice visokih državnih, vojnih i policijskih funkcionera osuđenih za učestvovanje ili pomaganje zajedničkom zločinačkom poduhvatu, za zločine nad kosovskim Albancima.

Izvor: Novosti, Insajder