Hiljade građana i večeras u Banjaluci na skupu "Pravda za Davida"

Više od 5.000 građana i večeras je u Banjaluci bilo u protestnoj šetnji s roditeljima ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića i tražilo pravdu za njihovog sina.

Protest Pravda za Davida, 28.12.2018 Foto: BETAPHOTO/Ljiljana Kovačević

Na kraju protestne šetnje Davidov otac Davor Dragičević rekao je da "oprosta i zaborava nema".

"Oprosta i zaborava nema. Ubili ste dete od 21 godinu, studenta dva fakulteta. Ubili ste moje seme. Ubili ste ovu sveću, moje ognjište, iščupali ste mi dušu i srce. Časni Petre Kočiću, jazavci su preko puta", rekao je Dragičević u parku Petar Kočić.

Preko puta parka nalazi se Trg Krajine, koji su i večeras blokirali pripadnici specijalne policije i Policijske uprave Banjaluka. Na tom trgu su mesecima održavani skupovi "Pravda za Davida".

"Zločinci i ubice nemaju ni veru ni naciju. Pozivam sve građane ove zemlje da daju podrsku Murizu (Memiću), kao i svim roditeljima kojima su deca ubijena", rekao je Davor Dragičević.

On je naveo da je jedina satisfakcija koju može da doživi "pravda za Davida".

Kolona građana večeras je od Trga Krajine krenula prema hotelu Talija, čiji je vlasnik kum ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, a potom do Republičkog javnog tužilaštva i pored Palate republike do zgrade Vlade RS.

Odatle su se vratili u park Petar Kočić, gde je završen skup. Sve vreme građani su skandirali: "Pravda za Davida", "Ubice, ubice", "Lukaču, ostavka", a pevali su i Davidovu pesmu "Klinac iz Geta". Večerašnje okupljanje proteklo je bez incidenata.

Dragičević je najavio da će u nedelju biti održan veliki skup "Pravda za Davida" i da je za to okupljanje dobio dozvolu policije.

Podsetimo, policija Republike Srpske je pre dva dana u Banjaluci uhapsila Davora Dragičevića koji već devet meseci na Trgu Krajine u Banjaluci traži istinu o smrti sina.

Policija je kasnije privela i Davidovu majku Suzanu Radanović, kao i još nekoliko članova okupljenih oko grupe "Pravda za Davida" i više stranačkih funkcionera.  Davor Dragičević je nakon saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka pušten na slobodu. Kako se navodi, tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

Već devet meseci nije poznato ko je i kako ubio 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića. On je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Da se odgovorni za ovo privedu pravdi otac ubijenog mladića Davor Dragičević, zajedno sa građanima, gotovo svakodnevno zahteva od nadležnih na Trgu Krajine.

U međuvremenu osnovana je i grupa „Pravda za Davida" i to nakon konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda „zadesno" završio u rečici Crkvena.

Sa druge strane, roditelji tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Danas su stigle i prve reakcije iz tužilaštva koje je Milorad Dodik juče javno prozvao za pasivnost u rasvetljavanju ubistva Davida Dragičevića. Milan Tegeltija iz Visokosudskog tužilačkog saveta ocenio je Dodikove izjave neprimerenim, a najavio je mogućnost i da slučaj Davida Dragičevića preuzme Državno tužilaštvo BiH.

Izvor: Beta, N1, Insajder