Hitno odobreno 7,5 miliona evra Srbiji od EU

Evropska unija hitno je odobrila Srbiji 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava za borbu protiv epidemije COVID-19, potvrdila je ministarka Jadranka Joksimović, a prenosi N1.

Evropska unija

Sporazum o pomoći danas su u Vladi Srbije potpisali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kad god nas Srbija pozove, mi smo tu, rekao je ambasador Fabrici dodajući da je Evropska unija kada je u januaru i februaru počela kriza u Kini, poslala 60 tona medicinske opreme.

Ministarka Joksimović potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

"Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prvih 2 miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije", kaže ministara za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je dodala, EU je i ranije mnogo pomogala Srbiji i organizovala je i platila evakuaciju 5 srpskih državljanja koji su bili zaglavljeni u Vuhanu i najugroženijim oblastima Azije prošlog meseca.

Izvor: N1