Hodža: Osumnjičeni policajci radili pod naredbom Milana Radoičića

Kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je da je od Osnovnog suda u Prištini zatražio pritvor za Radeta Basaru, uhapšenog službenika policije u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok Ž. B. još nije pronađen. On je naveo je da dvojica osumnjičenih „nisu adekvatno obavili posao ili da su čak sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenim slučajevima". Hodža je izjavio da kosovsko tužilaštvo ima dokaze da su “radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića, potpredsednikom Srpske liste”.

Kosovo

"Jedan policajac je uhapšen, a za drugim se i dalje traga. Istraga je proširena i na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja. Intervjuisao sam uhapšenu osobu i zatražio pritvor za njega", rekao je Hodža na konferenciji za medije u Prištini, a prenosi RTS.

Kosovski tužilac je rekao da je za te dve osobe, na koje je 14. oktobra proširena istraga, Tužilaštvo ima dokaze da su "radili i delovali pod naredbom Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, koji se nalazi u Srbiji".

Hodža je rekao i da na osnovu spisa tužilaštva, "kriminalna grupa Milan Radoičića ima uticaj i na policijske i opštinske organe na severu Kosova".

Radoičić je inače, kako je ranije izjavio specijalni kosovski tužilac, osumnjičen za umešanost u ubistvu Olivera Ivanovića, organizovani kriminal i trgovinu drogom. Za njim su kosovske institucije raspisale lokalnu poternicu. Ministar pravde Kosova je nakon te odluke Osnovnog suda u Prištini saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija i za raspisivanje međunarodne poternice.

Osoba za kojom se traga je Željko Bojić, šef operative policije na severu Kosova. On u trenutku pretresa nije bio u stanu, a policija je uhapsila njegovog sina Vasilija Bojića, zbog kako tvrdi, ilegalnog posedovanja oružja.

"Osoba kod koje je pronađeno oružje nije tražena i nakon ispitivanja je puštena. Osumnjičena je za ilegalno posedovanje oružja", rekao je Hodža.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je na konferenciji preneo da je u jutrošnjoj akciji bilo uključeno 100 pripadnika policije.

"Kosovska policija je u ranim jutarnjim časovima, u severnoj Mitrovici, sprovela policijsku akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Ova policijska operacija izvedena je na osnovu naloga za pretres Posebnog odeljenja Osnovnog suda. Uhapšen je osumnjičeni srpski policajac R. B., dok se za drugim osumnjičenim policajcem traga", rekao je Keljani.

Tokom akcije zaplenjeno je šest komada različitog oružja i elektronske opreme.

Specijalne jedinice kosovske policije jutros su na Severu Kosova uhapsile pripadnika KPS-a R.B, dok se za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga. Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Tokom akcije priveden je i V.B, sin policajca za kojim se traga, a kod koga je pronađeno oružje. 

Rano jutros sprovedena je policijska akcija na severu Kosova u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Priveden je kosovski policajac Rade Basara, a tokom potrage za Željkom Bojićem uhapšen je njegov sin Vasilije Bojić, kod koga je nađeno oružje.

Prema navodima specijalnog tužioca Sulja Hodže, nije postojao nalog za njegovo hapšenje.

Izvor: RTS, Beta, Insajder