Hotel Bristol ostao bez nadzora, vojni penzioneri smešteni u njemu zabrinuti za bezbednost

Vojna ustanova (VU) Dedinje koja je do sada kontrolisala ulazak u hotel Bristol u kojem su smešteni vojni penzioneri, danas je taj objekat napustila. Kako više nikoga nema na recepciji, a ni ulazna vrata niko ne nadgleda, stanari za Insajder upozoravaju da nisu bezbedni i najavljuju promenu brave.

Recepcija u hotelu Bristol Foto: Insajder

„Ulazna vrata su otključana, svako može da uđe, a tu je ostalo nas 11 stanara koji živimo na spratovima i ne možemo da kontrolišemo ko ulazi i izlazi u objekat“, ističe jedan od stanara hotela Dragan Stojanović.

Kako je naveo za Insajder, dodatno je zabrinjavajuće što se unutra nalaze strujni ormani, dok je u dvorištu i trafo stanica.

„To nisu male stvari. Svako može doći da rasturi ili radi šta hoće. Objekat je totalno nezaštićen, neobezbeđen“, tvrdi Stojanović.

Nakon današnjeg odlaska VU Dedinje, recepcija je ostala prazna, glavni ulaz otvoren, a prazne prostorije u prizemlju zapečaćene.

U obaveštenju Ustanove istaknutom u hotelu piše da će „lica iz ustanove svakodnevno vršiti obilazak i kontrolu objekta, kao i stanje zaključanosti i zapečaćenosti“.

Vrata u prizemlju hotela Bristol Foto: Insajder

Stanari hotela Bristol, međutim, u tome ne vide rešenje.

„Kako će oni to da obilaze? Oni dođu jednom dnevno, a kolika je noć? Ovde su migranti koliko puta pošali da uđu. Ne može se objekat zaštiti tako što ćete vi jednom obići u toku dana i kraj priče“, ističe Stojanović i dodaje da na kraju i sami stanari mogu biti optuženi da su naneli štete objektu.

O tome da će promeniti bravu stanari su obavestili i MUP, odakle im je odgovoreno da kako ništa nije obijeno ili uništeno, slučaj nije u njihovoj ingerenciji.

„Obavestićemo i Republičku direkciju, a Ministarstvo odbrane ne, jer su oni ovo i uradili“, naveo je Stojanović za Insajder.

Kako su zajedno zaključili, ostavljanje hotela bez nadzora predstavlja nastavak pritisaka kojima ih resorno ministarstvo izlaže.

Podsetimo, jednom od stanara i pukovniku u penziji Miodragu Kuljaninu pre nedelju dana stigla je tužba Ministarstva odbrane kojom mu je naloženo da se iz hotela iseli u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Pre toga, početkom aprila Draganu Stojanoviću stiglo je pismo od Vojnog pravobranilaštva, kojim se od njega zahteva da se iseli iz hotela u roku od osam dana ili će biti pokrenut parnični postupak za njegovo iseljenje.

Hotel Bristol je šezdesetih godina prošlog veka dat na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje. Hotel je poslovao komercijalno, ali su u jednom njegovom delu još devedesetih godina smeštene desetine porodica vojnih lica, raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ. 

Vlada Srbije je 28. avgusta donela zaključak o prestanku prava Ministarstva odbrane za korišćenje zgrade hotela „Bristol“. U budućnosti će tim objektom, upravljati kompanija Beograd na vodi.

Ključni uslov da bi kompanija preuzela upravljanje nad objektom jeste taj da on bude “ispražnjen od lica i stvari”, što za stanare Bristola praktično znači iseljenje.

Kako im je tada obećalo Ministarstvo, za njih su obezbeđeni privremeni smeštaj u drugim samačkim hotelima ili stanovima koji je trebalo da im budu dodeljeni. Ministarstvo je istaklo i da niko neće ostati na ulici.

Međutim, uprkos uveravanjima nadležnih, to konačno rešenje pojedini vojni stanari Bristola do danas nisu dočekali. Ministarstvo odbrane je veliki broj stanara Bristola iselilo u privremene stanove ili im je ponovo dodeljen kolektivni smeštaj u vojnosamačkim hotelima.

Izvor: Insajder