Hrvatska pred novim izborima?

Predsednik hrvatske stranke Most Božo Petrov, koji je i predsednik Sabora, izjavio je danas da njegova stranka više nije deo Vlade i da će četvoro ministara iz njegove stranke podneti ostavke na funkcije.

Andrej Plenković

"Mi nismo više deo Vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja. Sprečavamo ustavnu krizu koju je izazvao premijer Andrej Plenković", rekao je Petrov novinarima u Zagrebu nakon što je objavljena informacija da je premijer Plenković na telefonskoj sednici smenio sve državne sekretare svog koalicionog partnera.

Osim državnih sekretara na sednici je smenjen i potpredsednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić iz Mosta.

Prethodno je u četvrtak premijer Plenković smenio tri Mostova ministra koja su glasali za predlog opozije za smenu ministra finansija Zdravka Marića.

Do krize je došlo kada je opoziciona Socijaldemokratska partija predložila pokretanje pitanja poverenja u Saboru ministru finansija Mariću, koji je u Vladu došao s pozicije izvršnog direktora u Agrokoru.

Opozicija tvrdi da on ne može da obavlja tu funkciju s obzirom na ulogu u Agrokoru, a povezuju ga i s navodnim spornim povlašćenim državnim kreditima posrnulom koncernu.

Prema navodima hrvatskih medija, poslanici HDZ-a su već počeli da prikupljaju potpise i za smenu predsednika Sabora Bože Petrova. Da bi HDZ ostvario većinu u Saboru bez dosadašnjeg koalicionog partnera biće im potrebna pomoć pojedinih poslanika iz drugih stranaka. HDZ u Parlamentu ima 59 od 151 poslanika.

Premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je njegova stranka spremna za izbore ako u sledećim danima ne uspe da formira novu parlamentarnu većinu.

Vlada HDZ-a i Mosta trajala je svega šest meseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi zaoštrili uoči lokalnih izbora koji se održavaju krajem maja. U slučaju da dođe do novih parlamentarnih izbora, oni bi bili treći u poslednjih godinu i po dana.

Izvor: Beta,Novi list