I Dveri bojkotuju izbore

Predsedništvo Dveri donelo je jednoglasno odluku da taj pokret neće učestvovati na predstojećim izborima, jer se za poslednjih devet meseci ništa nije promenilo po pitanju osnovnih uslova za slobodu medija i fer i poštene izbore, navodi se u saopštenju.

Dveri, logo

„Izbori o kojima govori vlast nisu izbori, već neslobodno glasanje obmanutih i prisiljenih građana Srbije od strane vlasti, i to u medijskom mraku koji traje poslednjih osam godina. Mi samo tražimo poštovanje zakona i osnovnih demokratskih standarda o objektivnom javnom informisanju u okviru koga se može čuti druga strana i drugačije mišljenje od onog koje iznosi vlast, dok kada su izbori u pitanju svi izborni učesnici moraju imati ravnopravan tretman, što u Srbiji odavno nije slučaj“, piše u saopštenju Dveri.

Dodaje se da je „neučestvovanje na lažnim izborima“ izraz njihovog „neslaganja da živimo u nenormalnom političkom poretku i način borbe da do pravih i poštenih izbora dođe“.

Prethodno su odluku o bojkotu doneli Narodna stranka i inicijativa Ne davimo Beograd, uz isto obrazloženje – da nije napravljen nikakav pomak u poboljšanju uslova za izbore i da vlast nije pokazala političku volju za tim.

U petak je održan i sastanak predstavnika opozicije, kada je saopšteno da je zajednički stav da pod trenutnim uslovima ne treba izaći na izbore, ali da će odluku o bojkotu doneti svaka stranka pojedinačno.

Inače, stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio je početkom juna zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se navodi, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore.

Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Nijedan od zahteva do sada nije ispunjen.

Inače, predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović pozvao je prošle nedelje u otvorenom pismu predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine.

Mekalister je tokom jučerašnje posete Srbiji rekao da je pismo „na brzinu pročitao“ i da ga „nije detaljno pogledao“.

„Primio sam pismo. Odgovoriću na to čim budem u stanju da analiziram situaciju. Izvestiću Brisel u vezi sa svim što sam čuo. Biće još poseta Beogradu“, rekao je Mekalister.

Mekalister se juče sastao s poslanicima Narodne skupštine, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Mekalister je, prema navodima iz saopštenja, rekao da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona. Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Izvor: Insajder