I evropske sudije kritikuju rešenja Ministarstva pravde za promenu Ustava o pravosuđu

Nacrt amandmana na Ustav Srbije u delu o pravosuđu, koji je Ministarstvo pravde 13. aprila poslalo Venecijanskoj komisiji na mišljenje, naišlo je na kritike struke, ali sada i  evropske. U analizi koja je urađena na zahtev Društva sudija Srbije, Konsultativno veće evropskih sudija, inače telo Saveta Evrope, izdalo je negativno mišljenje na konačan tekst Ministarstva.

Ustav

Kako je na konferenciji za novinare saopštila predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, mišljenje ovog posebnog tela Saveta Evrope u većini tačaka poklapa se sa stavovima strukovnih udruženja i pojedinih nevladinih organizacija koja su u prethodnim mesecima apelovala na povlačenje teksta Ustavnih izmena jer omogućava još veći pritisak izvršne vlasti na sudsku.

Kako je dodala, Konsultativno veće evropskih sudija, čije će celo mišljenje biti objavljeno danas na sajtu Društva sudija, posebno je kritikovalo to što su izostali razlozi za razrešenje članova Visokog saveta sudstva, sporni su mu pojedini razlozi za razrešenje sudija, sastav Visokog saveta i drugo.

Direktor organizacije JUKOM Milan Antonijević napomenuo je da se uskoro očekuje i mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca, kada su u pitanju rešenja ustavnih amandmana koja se tiču tužilaca.

On je preneo stav više nevladinih organizacija i članica Nacionalnog konventa za pregovaračko poglavlje 23, da se predloženim amandmanima ne umanjuje uticaj politike na pravosuđe, što je bio prvenstveni cilj izmena Ustava.

"Ovde se vodi kampanja protiv pravosuđa, koja vodi smanjenju njegove nezavisnosti", ocenio je Antonijević.

Podsetimo, Ministarstvo pravde objavilo je krajem januara Radni tekst izmena Ustava o pravosuđu.

Struka je, nakon objavljivanja radnog teksta, bila gotovo jedinstvena u oceni da su predložene izmene neprihvatljive jer omogućavaju jači pritisak na pravosuđe. Povlačenje Radnog teksta tražio je i Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, Državno veće tužilaca, advokati, a povlačenje je zatražio i Nacionalni konvent za EU.

Uprkos apelima struke, ministarka pravde odlučila je da ipak ne povuče tekst izmena Ustava već da prouči kritike struke, pa je nakon manjih dorada i izmena, malo izmenjen Nacrt Ustava prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Međutim, ključne struke Ministarstvo nije usvojilo, dok je i neka rešenja čak naknadno ubacilo predstavnici struke nisu imali mogućnost da na njih utiču. Tako su u konačnom Nacrtu koji je Ministarstvo pravde već prosledilo Venecijanskog komisiji ostala rešenja na koja je struka iznela zamerke.

Prethodnih dana, povodom izmena Ustava, u Srbiji su bili i predstavnici Venecijanske komisije, koji su u razgovorima sa srpskim zvaničnicima poručili da je za promenu najvišeg državnog akta neophodan dijalog svih aktera.

Tokom svoje posete susreli su se i sa predstavnicima struke, a Goran Ilić zamenik predsednika Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost tužioca nakon sastanka je za Insajder naveo da očekuje negativno mišljenje Venecijanske komisije.

Očekuje se da mišljenje Venecijanske komisije na predloženi tekst bude sastavljeno do 8. juna, a koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Izvor: Insajder