I Grčka ratifikovala Prespanski sporazum, Makedonija od sada Severna Makedonija

Grčki parlament ratifikovao je Sporazum iz Prespe, kojim se ime Makedonije menja u Severna Makedonija i završava spor sa Makedonijom dug 28 godina. Kako prenosi Beta, iako glasanje još traje, do sada je 153 poslanika glasalo “za”, što je dovoljno za ratifikaciju.

Grčki premijer Aleksis Cipras i ostali članovi Vlade nakon ratifikovanja Prespanskog sporazuma / Foto: AP Photo/Michael Varaklas

U grčkom parlamentu sa 300 poslaničkih mesta, minimalan broj glasova za ratifikovanje je 151 glas.

Iako je bilo predviđeno da poslanici svoje glasove saopšte juče, ono je odloženo za danas kako bi se rasprava proširila i svaki od njih mogao da se uključi, saopštili su izvori bliski parlamentu, a prenosi Beta.

Ratifikovanjem Prespanskog dogovora stupaju na snagu ustavni amandmani o promeni imena Makedonije koje je Sobranje usvojilo 11.januara dvotrećinskom većinom.

Postizanju sporazuma dveju strana u velikoj je meri pomogla međunarodna zajednica, pre svih izaslanik UN Metju Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u pregovorima između Atine i Skoplja.

Nezadovoljni planiranim usvajanjem Prespanskog sporazuma, na hiljade demonstranata okupilo se juče ispred zgrade grčkog parlamenta, uzvikujući “Izdajice” i “Živela Makedonija, živela Grčka”, objavio je Rojters.

Policajci su suzavcem intervenisali kako bi rasterali masu, a po čitavoj Atini bilo je raspoređeno 1.500 policajaca.

Protesta je bilo i u severnoj Grčkoj u Solunu, kao i drugim gradovima.

Prema navodima N1, pojedinim poslanicima Sirize je prećeno smrću ukoliko podrže Sporazum iz Prespe.

Takođe, u toku jučerašnjeg dana su članovi grčke komunističke partije na Akropolju okačili dva transparenta protiv sporazuma.

O Prespanskom sporazumu juče se govorilo i u Davosu, gde je makedonski premijer Zoran Zaev u razgovoru s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom rekao da je Makedonija u potpunosti spremna za integraciju u NATO, saopštila je Vlada Makedonije.

Zaev je u razgovoru s evropskim komesarom za proširenje Johenesom Hanom podsetio da su EU i NATO prioriteti Makedonije, te da je došlo vreme za primenu reformi koje su ključ za evropske integracije.

Zaev: Čestitam, moj prijatelju, Aleksise Ciprase

Premijer Makedonije Zoran Zaev čestitao je danas grčkom kolegi Aleksisu Ciprasu, kojeg je oslovio sa prijatelju, na ratifikaciji dogovora iz Prespe u parlamentu Grčke.

"Čestitam, moj prijatelju, Aleksise Ciprase, zajedno sa našim narodima ispisali smo istorijsku pobedu. Neka je večan dogovor iz Prespe, neka su večni mir i progres na Balkanu i u Evropi", napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu.

Zaev je poruku Ciprasu napisao na makedonskom i engleskom jeziku, uz fotografiju na kojoj su dvojica premijera u junu prošle godine nakon potpisivanja tog dogovora o rešavanju 27-godišnjeg spora oko imena.

EU: Bila je potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost

Čelnici Evropske komisije pozdravili su danas usvajanje "istorijskog sporazuma" o imenu Makedonije u grčkom parlamentu.

Predsednik Komsije Žan-Klod Junker, visoka predstavnica Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han u zajedničkom saopštenju su naveli da je "bila potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih strana da se reši jedan od od najdubljih problema u regionu".

"Dok očekujmo sledeće proceduralne korake ka punom sprovođenju sporazuma, već možemo s uverenjem reći da su Atina i Skoplje danas zajedno ispisali novu stranicu zajedničke budućnosti Evropske unije", naveli su oni.

Junker, Mogerini i Han su naveli da su Makedonija i Grčka "iskoristile jedinstvenu priliku koja postavlja primer pomirenja za Evropu kao celinu i koja će dodatno podstaći evropsku perspektivu regiona".

Oni su naveli da je Evropska unija od početka snažno podržavala "istorijski sporazum koji su potpisali premijeri (Aleksis) Cipras i (Zoran) Zaev posle pregovora pod okriljem UN".

Makedoniji dogovor omogućava integracije i pristup EU i NATO

Sporazum iz Prespe predstavlja dogovor Atine i Skoplja oko promene imena Makedonije u Severna Makedonija, kojim je rešen spor dveju zemalja dug 28 godina.

Makedoniji ovaj dogovor omogućava integracije i pristup EU i NATO, što je Grčka do sada blokirala. S druge strane, Grčkoj Sporazum predstavlja garant očuvanja antičkog grčkog nasleđa i teritorijalnog integriteta najveće severne provincije u Grčkoj - Makedonije.

Međutim, dogovor je u obe zemlje izazvao brojne proteste i negodovanja.

U Grčkoj je iz nezadovoljstva povodom Prespanskog sporazuma ministar odbrane Panos Kamenos podneo ostavku, a desetine hiljada ljudi nasilno protestovalo ispred parlamenta u Atini. Takođe, glasalo se i o poverenju vladi Aleksisa Ciprasa, koja je uz minimalno dovoljan broj glasova poslanika ipak dobila podršku za dalji rad i zalaganje za Sporazum iz Prespe.

U Makedoniji je protivljenje ovom dogovoru obeležilo izbacivanje osam poslanika iz opozicione stranke VMRO DPMNE zbog glasanja za ustavne izmene koje su se odnosile na prihvatanje Prespanskog sporazuma, protesti građana koji su tražili proglašenje ratnog stanja, kao i referendum o ovom pitanju, na kojem je bila nedovoljna izlaznost.

Izvor: Beta, Rojters