I poslanici Evropskog parlamenta pozvali kosovske vlasti da ukinu taksu na robu iz Srbije

U Evropskom parlamentu je u toku razmatranje izveštaja o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. Poslanici pozdravljaju napredak u ekonomiji, ali su zabrinuti zbog stanja u oblasti slobode govora i medija. Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister se, kako je rekao, nada se da će u decembru biti otvorena bar tri poglavlja u pregovorima i još jednom je pozvao Prištinu da odustane od taksi.

Evropski parlament

Mekalister je za ekonomske reforme u Srbiji rekao da su impresivne, a naveo je i da je postignut izvestan napredak po pitanju reforme pravosuđa. Ipak, u izveštaju Evropskog parlamenta mnogo više pažnje posvećeno je onome šta tek treba da se uradi.

“Tri su ključne stvari za Srbiju - prvo, vladavina prava. Napredak u poglavljima 23 i 24 je ključan za napredak ka EU. Nezavisnost pravosuđa mora da bude potvrđena u praksi, a velika prepreka za ceo Balkan je borba protiv korupcije", rekao je Mekalister.

Mogerini telefonom rekla Tačiju da ukine taksu na uvoz robe iz Srtbije i BIH

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini danas je u telefonskom razgovoru s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem rekla da treba da bude povučena odluka o taksama na robu iz Srbije i BiH, jer ne doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Kako je saopšteno iz kancelarije Mogerinijeve, ona je telefonom razgovarala s Tačijem danas popodne da razmotri najnovije događaje u kontekstu dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

U saopštenju se navodi da je visoka predstavnica istakla je da odluka vlade Kosova da poveća takse  na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto samo dalje komplikuje situaciji i "ne donosi nikakvo rešenje za probleme ljudi niti za aspiracije Kosova za njegovu sadašnjost i budućnost".

"To je mera koja ne doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa i treba da bude povučena", rekla je ona a navodi se u saopštenju.

Evropski parlamentarci zabrinuti su i zbog stanja u oblasti slobode govora i medija.

“Ovo je naslovna strana jednom u jednom nedeljniku – ‘Psi su pušteni’, o ljudima koji su kritični prema vlastima - tako nešto je neprihvatljivo", poručila je poslanica Tanja Fajon.

U delu izveštaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, pozdravljaju napore Beograda i ističu da “svaki dogovor o tom pitanju može biti prihvatljiv jedino ako se o njemu dogovore obe strane”. Saglasni su s tim da Priština mora da odustane od taksi.

“Povećavanje taksi na 100 odsto krši CEFTA sporazum i SSP Kosova sa EU. Pozivam Vladu u Prištini da odmah povuče tu odluku”, rekao je Mekalister.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da obe strane moraju da nastave dijalog i da “nema alternative”.

“Niko ne može u EU ako ne reši bilateralne probleme. Za Srbiju znači da mora da dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, pre nego što uđe u Uniju”, rekao je Han.

Izvestilac za Kosovo Igor Šoltes takođe je istakao da Priština mora da odustane od taksi i da Evropska unija mora da se založi oko toga.

Glasanje o izveštajima zakazano je za sutra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je u ime Vlade, a u skladu sa Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA), poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta. Kako je najavila, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne reši problem u narednih 90 dana, Srbija će pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zbog uvođenja taksi na srpsku robu i nedavnih hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici, četiri srpska gradonačelnika na severu Kosova juče su podnela ostavke, a opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić usvojile su Deklaraciju o prekidu svih institucionalnih kontakata s Prištinom.

Na poziv SAD-a da ukinu nedavno uvedene takse, savetnik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi je rekao da će pre pasti kosovska vlast, nego što će povući odluku o taksama na srpske proizvode.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da ne veruje da će bez jačeg pritiska zapadnih zemalja kosovske vlasti ukinuti carine od 100 odsto na srpsku robu.

Vlada Kosova je pre sedam dana izglasala povećanje taksi na proizvode iz Srbije na čak 100 odsto. Kako je izjavio kosovski premijer Ramuš Haradinaj, to je učinjeno jer je Kosovo „dugo vremena ometano, kako u transportu, tako i u analizi i bilo kom instrumentu CEFTA“. Podizanje taksi na srpsku robu, njegov zamenik Enver Hodžaj objasnio je „agresivnom kampanjom“ koju Srbija vodi protiv Kosova. On je najavio i dodatne mere.

Odluka o povećanju taksi na 100 odsto doneta je samo dan nakon što je odbijen zahtev Prištine za članstvo u Interpolu

Izvor: N1