I posle godinu dana predistražni postupak o Hercegovačkoj

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da i dalje traje predistražni postupak u slučaju Savamala, gde su nepoznate osobe pre godinu dana srušile objekte u Hercegovačkoj ulici.

"Postupak je u toku", rečeno je agenciji Beta u ovom Tužilaštvu.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu već mesecima odbija da javnost upozna s detaljima slučaja Hercegovačka. Nedavno je ovo Tužilaštvo poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznio s 800.000 dinara zbog odbijanja da dostavi informacije u vezi sa slučajem Hercegovačka.

Insajder bez ograničenja: Rušenje pod maskama

Pre toga, oktobra prošle godine, Tužilaštvo je u odgovoru Insajderu praktično priznalo da MUP koči istragu o Hercegovačkoj.

Nakon toga, pitali smo Tužilaštvo da li je Policija Tužilaštvu odgovorila na zahteve za prikupljanje obaveštenja, a ako nije da li je Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv onih u Policiji koje smatra odgovornim za nepostupanje po zahtevima Tužilaštva.

Umesto odgovora na pitanja, početkom godine Više javno tužilaštvo u Beogradu navelo je da  pitanja Insajdera nisu u skladu sa zakonom.

Unutrašnja kontrola ni reč o Savamali

Kako je zaštitnik građana u svom izveštaju o dešavanju u Hercegovačkoj ustanovio, Policija je te noći, kada je nepoznata grupa ljudi rušila objekte u ovom delu Beograda, odbila da izađe na teren i zaštiti građane i njihovu imovinu.

Međutim, već skoro godinu dana javnost nema odgovor na pitanje ko je Policiji te noći naredio da ne radi svoj posao. Ovo pitanje nije se našlo čak ni u godišnjem izveštaju Sekotra unutrašnje kontrole MUP-a Srbije.