I Seljimi se pred sudom izjasnio da nije kriv za zločine na Kosovu i u Albaniji

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi, kojeg Specijalizovano tužilaštvo u Hagu tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti danas se u prvom pojavljjivanju pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka iz optužnice.

Redžep Seljimi Foto: Printcreen

On je naveo  da je kao član parlamenta bio protiv osnivanja suda u Hagu i da se zalagao da pravdu sprovode kosovske inistitucije na Kosovu i dodao da je njegov  kao Ii cilj ostalih optuženih bivših pripadnika OVK da se utvrdi istina i pravda.

Optužnicu je okarakterisao  kao nepravednu i netačnu i prema njemu i prema „borbi naroda sa Kosova“.

Dodao je i da OVK nema veze sa nikakvim krivičnim organizovanim poduhvatom, a da je on „samo vršio svoju dužnost, borio se za oslobođenje, a da je ta borba završena zajedno sa NATO-om“.

Seljimijev advokat je najavio je da će uložit zahtev da on ne bude zadržan u pritvoru jer  nije vršio uticaj na svedoke ili na dokaze i svojevoljno se predao sudu.

Seljimi se zajedno sa bivšim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bivšim predsednicima skupštine Jakupom Krasnićijem i Kadrijem Veseljijem, nalazi na zajedničkoj optužnici za udruženi zločinački poduhvat. Svi su u prvim pojavljivanjima pred sudom izjavilli da se ne osećaju krivima za dela koja im se stvaljaju na teret.

Optužnica protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija podneta je sudiji na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Potvrđena je međutim, revidirana optužnica koju je tužilaštvo predalo iznova sudu 24. jula, nekoliko dana nakon što je Tači četiri dana za redom ispitivan u Hagu.

Deo potvrđene optužnice koji je dostupan javnosti, redigovan je radi očuvanja tajnosti i ta optužnica potvrđena je 30. oktobra.

Prema navodima iz optužnice, oni su označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Seljimiju i ostalima se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Istog dana kada je i potvrđena optužnica, 26. oktobra, izdati su i nalozi za hapšenje sve četvorice okrivljenih. Oni su međutim uhapšeni tek 4. odnosno 5. novembra. Krasnići je uhapšen u svojoj kući 4. novembra nakon 10-časovnog pretresa i istog dana je prebačen u Hag, dok su se Tači, Veselji i Seljimi predali Euleksu sutradan. Pretres njihovih kuća obavljen je 6. novembra.

Optužnicu protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija u ime Specijalizovanog tužilaštva zastupa Alan Tiger.

Izvor: Kossev, Insajder