I studenti Pravnog fakulteta podržali građanske proteste

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu podržali su građanske proteste “Jedan od pet miliona”, uz ocenu da je uzrok krize u državi “prevelika personifikacija moći oličena u rukama jednog čoveka, koji u opisu svog radnog mesta treba da izražava državno i nacionalno jedinstvo, a ne duboku i radikalnu polarizaciju našeg društva”.

Protest Jedan od pet miliona / Foto: Srđan Ilić

“Apsolutno smo saglasni sa građanskim protestima koji se trenutno održavaju širom Srbije, solidarni u prvom redu sa profesorima, nastavnicima i saradnicima u nastavi sa našeg matičnog fakulteta koji su javno podržali proteste, i sa svim ostalim građanima. Pozivamo sve kolege student, kao i celokupnu javnost da učini isto”, navodi se u saopštenju studenata koje su objavili organizatori protesta.

Studenti Pravnog fakulteta su naveli i da je “jedan čovek” podredio sebi i svojoj stranci institucije i sve druge javne resurse koji su predviđeni da budu servis građana, kao i da on podriva

Šetnja “Budite (se) studenti”

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva sutra organizuju šetnju pod nazivom "Budite(se) studenti”.

Studentska šetnja do Filozofskog fakulteta počinje u 15 časova ispred studentskog doma "4. april" u ulici Vojvode Stepe 320.

osnovu poretka podele vlasti, na kojoj počiva i naš Ustav.

“Pozivamo na građansku borbu do uklanjanja ovih uzroka, a samim tim stvaranje uslova za funkcionisanje regularnih demokratskih mehanizama”, navodi se u saopštenju koje se završava rečima “sa verom u uspeh i oslobođeno društvo”.

Inače, profesori i saradnici Pravnog fakulteta u Beogradu – njih 28 –dali su podršku građanskim protestima „1 od 5 miliona“ krajem januara. Podršci se tada pridružilo i dvadeset nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Građanske proteste “Jedan od pet miliona” do sada su podržali profesori i saradnici Filozofskog fakulteta, a potom i Fakulteta političkih nauka

Proteste su podržali i pripadnici naučne dijaspore Srbije – univerzitetski profesori, nastavnici, istaživači, kao i umetnici i stručni saradnici u kulturi.

Na pitanje novinara N1 šta misli o podršci protestima, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je neumesno praviti spiskove podrške.

“Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena”, rekao je ministar Šarčević.

Predsednik Aleksandar Vučić je potom izjavio da je uveren da ministar Šarčević „nije imao nameru da uvredi bilo koga“.

Zbog ovakve izjave ministra Šarčevića građani su zatražili njegovu ostavku na prethodnom protestu.

Izvor: Insajder