I UNS se povlači iz Radne grupe za izradu Medijske strategije

Udruženje novinara Srbije (UNS) obavestilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja da se povlači iz Radne grupe za izradu Medijske strategije do izbora novog državnog sekretara za informisanje.

UNS

Vlada Srbije 12. oktobra postavila je urednika Ilustrovane politike Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje.

U dopisu upućenom v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja Milošu Jankoviću navedeno je da je Uprava odlučila da se UNS povuče iz Radne grupe do izbora novog državnog sekretara za informisanje, iz razloga navedenih u obrazloženju ostavke članice Radne grupe koja je predstavljala UNS (Ljiljane Smajlović).

Ministarstvo kulture i informisanja zatražilo je 16. oktobra od UNS-a da dostavi ime novog predstavnika koji bi učestvovao u radu na izradi Medijske strategije, nakon što je predstavnica UNS-a Ljiljana Smajlović 13. oktobra podnela ostavku na to mesto.

Smajlović je u obrazloženju ostavke navela da je reč o ličnom protestu zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje, koji je izjavio da žene ne treba birati za predsednice, "muškarac mora da vodi kuću" i da se žene "nisu dokazale" na važnim državnim poslovima.

Upravni odbor Asocijacije medija saopštio je 17. otobra da je odlučio da zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića iz Radne grupe za izradu nove medijske strategije povuče svoju predstavnicu i predložio da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević raspusti Radnu grupu i imenuje novu.

Kako je saopšteno, UO Asocijacije medija ovlastio je izvršnu direktorku Dalilu Ljubičić da ostavku na članstvo u Radnoj grupi podnese ministru kulture i informisanja.

Radna grupa je formirana u julu ove godine sa zadatkom da izrаdi novu Strаtegiju rаzvojа sistemа jаvnog informisаnjа u Srbiji do 2023. godine, sа Akcionim plаnom zа njeno sprovođenje. Rаdnu grupu od 15 člаnovа čine predstаvnici novinаrskih i medijskih udruženjа, držаvnih orgаnа i nezаvisni eksperti.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.