I večeras akcija „Bukom protiv diktature“, ali i baklje na neobezbeđenom gradilištu na Savskom vencu

Na gradilištu na Savskom vencu u Beogradu već dve noći zaredom nepoznate osobe, bez adekvatne opreme, u toku policijskog časa, borave na vrhu nedovršene zgrade. Kako za Insajder kaže bivši poslanik i član Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov, sinoć su nepoznate osobe na vrhu zgrade bez ikakve opreme imali razglas, dok su večeras podršku vlasti i protest protiv opozicije iskazali i paljenjem baklji.

prtscrn

Samofalov je juče, kako se vidi na njegovom Tviter nalogu, obavestio ministra policije Nebojšu Stefanovića da se u toku policijskog časa NN lica nalaze na krovu nedovršene zgrade. Uz svoj tvit, stavio je i adresu gradilišta. Večeras je na Tviteru objavio i snimak na kome se vidi da sa vrha nedovršene zgrade nepoznate osobe pale baklje.

Baklje su večeras paljene, sudeći po snimcima sa društvenih mreža, i u drugim delovima Beograda, kao i prethodnih dana. Bakljade je bilo i u Nišu, prenosi Beta. Kako navode, više od 30, uglavnom mlađih muškaraca, bilo je okupljeno zbog bakljade kod višespratnica na uglu Rudničke i ulice Čarnojevića u opštini Palilula, a prema tvrdnjama stanara okolnih zgrada nije bilo ni jedne patrole policije koja bi proverila da li imaju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa.

Uprkos činjenici da nepoznate osobe već treću noć u toku policijskog časa sa krovova zgrada upotrebljavaju pirotehnička sredstva, MUP se do danas nije oglasio.

Sinoć je Insajder bio na licu mesta kada se i organizovala jedna ovakva akcija na Bežanijskoj kosi.

Kako se moglo videti, prvo se grupa mladića oko 20 časova okupila na jednom mestu da bi se nakon dobijanja instrukcija i opreme u nekoliko manjih grupa uputili u različitim pravcima.

Pola sata kasnije, sa vidikovca na Bežanijskoj kosi organizovali su ispaljivanje vatrometa u znak podrške Vladi Srbije. Policijske patrole iako je na snazi bio policijski čas u tom vremenskom periodu nije bilo.

Podsetimo, na ovu akciju pre tri dana iz skupštinske klupe građane je pozvao poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović koji je i sam kasnije te noći palio i držao baklju.

Činjenica je takođe da su ove akcije usledile kao odgovor na proteste građana koji se od 26. aprila organizuju širom Srbije kao bunt protiv vlasti. Na ovu akciju građane je pozvala Inicijativa ne davimo Beograd, a i večeras se tim povodom pravila buka širom Srbije.

Kako prenosi Nova.rs, večeras se u 20.00 prvo čuo aplauz za zdravstvene radnike, a odmah nakon toga, u 20.05, građani su se oglasili i bukom protestovali.

U nekim delovima grada, kao i prethodnih večeri, mogle su se čuti i trube, čegrtaljke, petarde.

Izvor: Insajder, Beta, Nova.rs