I večeras litije širom Crne Gore: Ponovljen zahtev da se povuče sporni Zakon o slobodi veroispovesti

Hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve i građana i večeras je učestvovalo u protesnim šetnjama u Podgorici i pojedinim gradovima Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Protest Crna Gora, Danilovgrad

Molitvena šetnja održana je u Podgorici, uz crkveni blagoslov, a njima su se pridružili i građani Kuča, koji, kako prenosi RTS, su do prestonice došli pešice.

Litije su održane i u Beranama, Bjelom Polju, Plužinama, Pljevlju, Danilovgradu, Herceg Novom…

Na litijama je pročitan proglas Episkopskog saveta u kojem je ponovljen zahtev da se povuče sporni Zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Protojerej stavrofor Dragan Stanišić je ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici poručio svima da će se skupljati i sabirati dok ih ne bude toliko da sve one odluke i misli koje imaju ne pozdrave i "ovi koji ih ne podnose i kojima smetaju".

On je poručio da zato ovaj zbor "ima silu i snagu i regularnost da donosi odluke, čak da donese i zakon".

Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska vlada, zategao je odnose između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Zbog usvajanja crnogorskog Zakona došlo je do hapšenja u crnogorskom parlamentu, incidenata u srpskom, protesta sveštenstva i građana, pa i navijača Crvene Zvezde u Srbiji, protestnih nota, ali i apela javnih ličnosti da je Crna Gora izložena pokušaju nasilne destabilizacije.

Izvor: RTS, Beta