I Vlada bez konsenzusa: Javna polemika o pitanju Kosovo ili EU

Da li je Evropska unija opredeljenje vladajućih stranaka u Srbiji, kako je to obećavano tokom predizborne kampanje, ili postoji nedoumica s tim u vezi -pitanje je koje se postavlja nakon polemike u javnosti premijerke Ane Brnabić i jednog od ministar iz njene vlada i člana vladajuće koalicije Aleksandra Vulina.

Ana Brnabić i Aleksandar Vulin

Pitanje pronalaska rešenja problema Kosova i dalje je jedna od glavnih tema u Srbiji, a najnoviju polemiku pokrenula je nedavna izjava šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da je odnos prema Kosovu ključan uslov za ulazak Srbije u EU. Dok je na ovu činjenicu ministar odbrane Aleksandar Vulin burno reagovao pozivajući da se razmotri menjanje spoljne politike, od predsednice Vlade stiže uveravanje da je interes Srbije i njeno državno opredeljenje da nastavi putem evropskih integracija.

"Ministar Vulin može da ima lično mišljenje, a ovo je državna politika", rekla je Ana Brnabić povodom Vulinove izjave da treba razmisliti o promeni spoljne politike, ako je za EU ključan samo odnos Srbije prema kosovskom problemu.

Ona je dodala da je Srbija na kursu evropskih integracija i da od njih ne odustaje. 

"Otvoreni smo i za saradnju sa drugim državama poput Rusije, Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, kako bi ekonomski napredovali. To je interes zemlje i državno opredeljenje Srbije", zaključila je predsednica Vlade.

Vučić: Ključne političke odluke ne treba da donosi crkva

Sa druge strane, oko Kosova polemisalo se danas i na relaciji predsednik Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Aleksandar Vučić je novinarima u Bakuu u Azerbejdžanu negirao da se država ponaša kao da joj je SPC kriva po pitanju Kosova i Metohije, ali je istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.

„Ne treba crkva da donosi ključne političke odluke, a svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje“, odgovorio je predsednik Srbije na pitanje da prokomentariše pisanje Blica da je državi samo crkva kriva za Kosovo.

Rekao je i da njemu crkva nije ni za šta kriva.

Prema njegovim rečima, crkvi se ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da on kao predsednik države ne mora sa svakom izjavom predstavnika crkve da se saglasi.

„Mi smo sekularna država i veoma poštujem crkvu. Nisam veliki vernik, ali jesam vernik. Ne mislim da sam malo učinio i lično, i kao predsednik Vlade i države... Teško da će se pronaći neko da je više napravio za srpsku crkvu“, poručio je Vučić.

Kad je reč o daljem napretku zemalja regiona ka EU, Vučić je naveo da treba sačekati odluke Evropske komisije u junu, ali je ocenio da je na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja video da to "neće ići lako" i da je klima u Evropi drugačija.

Kad je reč o mogućnosti ulaska Srbije u EU 2025. godine, Vučić je rekao da niko ne zna šta će se dešavati do tada i da prvo Srbija "mora da uradi svoj posao koji se tiče vladavine prava i raznih sloboda".

"Kad to završimo, ostaje nam najteža prepreka, normalizacija odnosa sa Prištinom. Niko živi u ovom trenutku ne zna da li će do toga doći i kako će to da se odvija, može samo da nagađa", rekao je Vučić.

Izvor: Beta, N1