Iako je povukao ostavku, predsednik Opština Požega smenjen

Milan Božić, koji je pre samo dva dana opozvao ostavku koju je podneo na funkciju predsednika Opštine Požega, danas je smenjen na sednici požeškog parlamenta. Smenjena je i Zorica Mitrović, koja je do danas obavljala funkciju predsednice Skupštine opštine Požega. Oboje su sredinom prošlog meseca bili uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Milan Božić Foto: Nenad Kovačević

Milan Božić je nakon izlaska iz jednomesečnog pritvora prvo podneo ostavku, da bi je samo pet dana kasnije povukao i u dokumentu dostavljenom Skupštini opštine Požega naveo da se ona može smatrati nevažećom.

“I dalje ću obavljati funkciju predsednika Opštine Požega”, naveo je tada.

Sednica na kojoj je planirano konstatovanje njegove ostavke ipak je danas održana. Kako je preneo Glas zapadne Srbije, za njegovu smenu glasalo je 36 od ukupno 51 odbornika. Za novog predsednika Opštine izabran je Đorđe Nikitović na predlog SNS.

Smenjena je i predsednica Skupštine Zorica Mitrović, na čije mesto je došla Verica Bogićević.

I Božić i Mitrović su uhapšeni 11. maja, zajedno s načelnikom Opštinske uprave Velimirom Maksićem, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Kako je tada saopštio MUP, sumnja se da su Božić, Mitrović i Maksić u periodu od 2017. do 2018. oštetili budžet opštine za oko 1,3 miliona dinara tako što su uplaćivali novac izvođaču radova „Gorski“, iako dogovorene usluge i radovi nisu bili izvršeni.

Zorica Mitrović je bila u centru pažnje javnosti i 2018. godine, kada su odbornici vladajuće koalicije u požeškoj skupštini izglasali Odluku da Opština za 12 miliona dinara otkupi nezavršenu kuću od 400 kvadrata na placu od oko četiri ara, čiji su vlasnici suprug i dever danas smenjene predsednice Skupštine. Nakon protesta opozicije i građana, Opština Požega je saopštila da neće otkupiti deo zemljišta i objekta jer su, kako je navedeno, vlasnici parcele i objekta sami odustali od prodaje zbog velike medijske pažnje koja je data ovom slučaju.

Inače, u Požegi je na vlasti koalicija okupljena oko SNS-a koju još čine i SPS, DSS, Nova Srbija, Pokret socijalista, SDP, SRS i PUPS.

Građani u Požegi više od godinu dana protestuju ukazujući na moguće nezakonite radnje čelnika opštine. Kako je na dan hapšenja Milana Božića za Insajder rekao predstavnik udruženja UO "Inicijativa za Požegu" Bogdan Radovanović, njihov cilj je da sva korupcija u Požegi bude procesuirana. On je istakao da hapšenje rukovodstva Opštine ne znači da građani prestaju s protestima.

Izvor: Insajder