Iako zakonom obavezan, Zavod nije dao mišljenje na Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće jer „nije imao primedbi“

Izgradnja gondole na Beogradskoj tvrđavi omogućena je izradom Plana detaljne regulacije, koji je usvojila Skupština grada Beograda 2018. godine. Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture, čiji je zadatak da brine o Beogradskoj tvrđavi – spomeniku kulture od izuzetnog značaja, nije dao zvanično mišljenje na Nacrt plana detaljne regulacije, iako je Zakonom o kulturnim dobrima obavezan da priloži svoje mišljenje o prostornim i urbanističkim planovima koji predviđaju radove na kulturnim dobrima. Budući da je Zavod prethodno dao saglasnost na izradu Plana detaljne regulacije za gondolu i uslove pod kojima bi gondola trebalo da se gradi, tako da ne ugrozi tvrđavu, pozitivno mišljenje je bilo očekivano. Ipak, taj dokument nikada zvanično nije upućen gradu Beogradu.

Budući izgled beogradske gondole Foto: Beoinfo

Insajder je ranije pisao da Plan generalne regulacije za područje grada Beograda, planski dokument višeg reda i Plan detaljne regulacije za gondolu, planski dokument nižeg reda, potpuno drugačije uređuju mogućnost izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi.

U Planu generalne regulacije, koji je po definiciji osnov za sve detaljne planove izgradnje u Beogradu, piše da je zabranjeno postavljanje žičara na Beogradskoj tvrđavi.

Prema dokumentaciji u koju je Insajder imao uvid, republički Zavod je na Nacrt tog plana Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio mišljenje.

Deo mišljenja koje je Zavod dostavio glasi: „Zabranjuje se postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvateritorijalnim obuhvatima“.

Bez obzira na to, u međuvremenu je usvojen i Plan detaljne regulacije za gondolu kojim se dozvoljava postavljanje gondole na Beogradskoj tvrđavi.

Investitor u projektu izgradnji gondole – Javno preduzeće Skijališta Srbije je 2016. godine i od republičkog i od gradskog Zavoda tražio mišljenje o inicijativi za donošenje Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće.

Suprotno ranijem stavu da izgradnja žičara nije dozvoljena na Beogradskoj tvrđavi, Republički zavod je odgovorio da jeste saglasan sa tom inicijativom. Saglasnost je dao i Gradski zavod.

Takođe, na zahtev Skijališta Srbije Zavod je, pozivajući se na član 107 Zakona o kulturnim dobrima, izdao Uslove čuvanja, održavanja i korišćenja kulturnih dobara i dobara koja uživaju prethodnu zaštitu i mere zaštite za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće.

„Intervencije koje se planiraju u okviru dobara koja na osnovu Zakona o kulturnim dobrima uživaju zaštitu ne smeju ugroziti vrednosti, karakteristike, vizuelni integritet i sagledivost kulturnog dobra“, piše između ostalog u uslovima.

Zavod je Ministarstvu građevinarstva dostavio mere tehničke zaštite u kojima se, između ostalog, navodi: „Dozvoljava se izgradnja gondole, kabinske žičare Ušće-Kalemegdan u Beogradu u svemu u skladu sa važećim Planom generalne regulacije za gondolu, gradske opštine Novi Beograd i Stari grad, kao i na osnovu rezultata prethodno obavljenih istraživanja i analiza uticaja različitih faktora u prostornom kontekstu: prirodnih, kulturnih, vizuelnih, tehničko-tehnoloških, funkcionalnih i drugih“.

Korak koji je propušten je dostavljanje mišljenja na Nacrt plana detaljne regulacije za gondolu.

Zavod je na to obavezan članom 107 Zakona o kulturnim dobrima koji navodi: „Nadležni zavod, odnosno Republički zavod za zaštitu spomenika kulture daju mišljenja o nacrtima prostornih i urbanističkih planova koja se obavezno prilažu prilikom razmatranja i donošenja tih planova“.

„Nije dostavljeno mišljenje jer nismo imali suštinskih primedbi“

Na pitanje Insajdera da li je Gradu dostavljeno mišljenje na Nacrt plana detaljne regulacije za gondolu u Zavodu su odgovorili da - nije.

„Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda je dostavio Republičkom zavodu separat Nacrta plana u fazi javnog uvida. Republički Zavod nije zvanično dostavio mišljenje, s obzirom da nije imao suštinskih primedbi“, ističu predstavnici Zavoda.

Kako Zavod dodaje u odgovoru Insajderu, „u toku izrade Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće, gradske opštine Stari grad i Novi Beograd obavljane su stručne konsultacije sa obrađivačima u kojima je učestvovao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda“.

„Takođe, tokom izrade Plana, Republički zavod je učestvovao na stručnim sastancima na kojima su se iznosila mišljenja, stavovi i sugestije svih relevantnih učesnika“, navodi se u odgovoru.

Pozitivna mišljenja na osnovu saglasnosti dela jednog odeljenja i direktorke

Insajder je pisao o tome da su sva pozitivna mišljenja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za projekat izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi, data praktično na osnovu saglasnosti dela jednog odeljenja i direktorke te institucije.

Kako se ispostavilo, nijedno odeljenje u Zavodu, osim Odeljenja za arhitekturu nije konsultovano oko projekta.

Tim pre je važno da je Stručni savet Zavoda u stavu koji je i zvanično dostavljen direktorki Mirjani Andrić u aprilu naveo „da bi izgradnja žičare sa gondolama trajno ugrozila vrednosti Beogradske tvrđave, njen integritet, istorijske vizure,  arheološke slojeve i materijalne ostatke svih istorijskih epoha“.

U svom zvaničnom stavu Savet navodi da je zabrinut da bi se izgradnjom gondole prekršile obaveze očuvanja kulturnog nasleđa koje je Srbija preuzela potpisivanjem međunarodnih konvencija.

Stručni savet je poručio i da Zavod nije smeo da odstupi od mišljenja datog na Nacrt plana generalne regulacije iz oktobra 2015. godine, u kojem izričito zabranjuje „postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvateritorijalnim obuhvatima“.

I većina zaposlenih stručnjaka konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture je apelovala početkom aprila da se obustavi izgradnja gondole na Kalemegdanu.

Zbog planirane gondole u međuvremenu se pobunilo 20 strukovnih organizacija, a peticiju protiv izgradnje je do sada potpisalo više od 15.000 građana.

Predstavnici vlasti u Beogradu i članovi Vlade Srbije izgradnju gondole u prestonici, vrednu oko 18,2 miliona evra, najavljuju kao investiciju u novu turističku atrakciju koja će se isplatiti u roku od šest godina.

Prema planu beogradskih vlasti i JP Skijališta Srbije, koje se vodi kao investitor ovog projekta, projekat izgradnje gondole u Beogradu trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine. Ministarstvo građevinarstva izdalo je lokacijsku dozvolu za gradnju žičare u prestonici, čime su mogli da počnu pripremni radovi na sprovođenju ovog projekta.

Pripremni radovi na izgradnji gondole privremeno zaustavljeni

Međutim, sve aktivnosti na pripremi terena za početak izgradnje gondole privremeno su obustavljene dok se ne završi pokrenuti sudski spor. Ovu odluku doneo je Upravni sud nakon što je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI, tužio Ministarstvo građevinarstva, tražeći da se građevinska dozvola poništi kao nezakonita, a pripremni radovi hitno obustave. Ministarstvo je saopštilo da će odluka suda biti poštovana.

U delovima tužbe koju je RERI dostavio Insajderu piše da je obrazloženje za tužbu nezakonit planski osnov i nepostojanje saglasnosti na studiju procene uticaja na životnu sredinu.

„Važećim lokacijskim uslovima za izgradnju gondole propisano je da je investitor u obavezi da pre podnošenja zahteva za prijavu radova od ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine pribavi saglasnost na studiju o proceni uticaja“, piše u obrazloženju tužbe.

„Naknadna pamet nas ne interesuje“

„Ovo što sada radite se zove naknadna pamet“, izjavio je nedavno zamenik gradonačelnika Goran Vesić u Skupštini Grada, a na predlog Radeta Veljanovskog, šefa odborničke grupe “Građanski demokratski forum - inicijativa žena Srbije”, da se stavi van snage Plan detaljne regulacije za gondolu od Kalemgdana do Ušća.

“Većina onih koji sada govore o gondoli nisu reč rekli kada je donesen ovaj plan. Ovo što sada radite se zove naknadna pamet. Da ste učestvovali u procesu donošenja plana možda su neke vaše primedbe i mogle da budu prihvaćene. Često prihvatamo primedbe koje su opravdane, ali pošto niste učestvovali u donošenju plana jer vas to tada nije interesovalo onda žao mi je, ali je plan usvojen”, rekao je Vesić.

On je tada dodao da nijedna zvanična institucija nije protiv izgradnje gondole.

Izvor: Insajder