Imunitet na koronavirus steklo 6,4 odsto građana Srbije

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na koronavirus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na koronavirus.

Beogradske ulice u vreme pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Kako je preneo Blic, epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura "analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije", ocenjujući da je time studija "reprezentativna".

Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

"Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto", rekla je ona.

Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva, a žene u pet odsto.

Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a ređe kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

"Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitelima, kreće između pet i devet odsto", navela je epidemiolog.

Govoreći o regionima, ona je rekla da je najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gde on iznosi 7,2 odsto dok je u Beogradu sedam odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gde iznosi 3,1 odsto.

"Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima", zaključila je Pekmezović.

Prema rečima epidemiologa trenutno je u Srbiji drugi pik prvog talasa epidemije koronavirusa, a broj obolelih svakodnevno raste. Prema zvaničnim podacima juče je registrovano 242 novozaraženih, a preminule su još četiri osobe.

Zbog ponovnog širenja ovog virusa, prema odluci Kriznog štaba, u Beogradu je od danas obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je juče da pandemija koronavirusa još nije ni blizu kraju. U svetu je od početka širenja kovida19 krajem decembra prošle godine broj zaraženih premašio 10 miliona, dok je preminulo više od 500.000 ljudi.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.