Incident na predavanju američkog ambasadora u Nišu

Današnje predavanje ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota na niškom Univerzitetu obeležio je manji incident.

Kajl Skot

Predsednik Centra za ljudska prava "Clamp" Dragan Krstić je s balkona bacao letke i uzvikivao "Ne treba nam američka demokratija!", "Gađali ste nas bombama!", "Kosovo je Srbija, Krim je Rusija!".

Dragan Krstić je i ranije bio uključen u nekoliko incidenata. On je na otvaranju novog kliničkog centra u Nišu uzvicima nakratko prekinuo govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zbog povika na predizbornoj konvenciji SNS u Nišu, u martu prošle godine, obezbeđenje ga je izguralo iz hale "Čair".

Na pamfletima koje je Krstić bacao nalazi se fotografija predsednika Rusije Vladimira Putina i natpis "Hoćemo ruske baze", "Ne - diktaturi, cenzuri, jednoumlju, manipulaciji i beogradizaciji".

Krstića je obezbeđenje odmah udaljilo iz sale, a policajci su ga priveli nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade Univerziteta.

Ambasador Skot je ocenio da su neistiniti mitovi o Americi koje, kako je naveo, plasiraju pojedini tabloidi u Srbiji, a postali su toliko brojni da je srpski narod "počeo da veruje u njih".

"Ukoliko biste čitali tabloide svakog dana, pomislili biste da Amerika hoće samo zlo Srbiji, da je Amerika neprijatelj Srbiji, da hoće haos u Srbiji i rat na Balkanu. Sve su to samo gluposti", izjavio je Skot nakon obilaska Elektronskog fakulteta u Nišu.

Neprihvatljiv diplomatski status za zaposlene u Rusko-srpskom humanitarnom centru

Skot je danas u Nišu rekao da nije prihvatljivo da zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru dobiju diplomatski status.

"Teško je objasniti šta će vatrogascima diplomatski status - oni su ovde da bi gasili požar i bavili se humanitarnim radom", rekao je Skot na predavanju o pogrešnom tumačenju politike SAD u Srbiji koje je održao na niškom Univerzitetu.

Skot je izjavio da bi zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru sa diplomatskim statusom dobili imunitet, i da ne bi bila kontrolisana oprema koju dobijaju.

Ambasador je rekao da danas neće posetiti Rusko-srpsko humanitarni centar, ali da će to uraditi "jedan čovek" iz Ambasade SAD.

"On će mi preneti šta je tamo video. Kada bih ja posetio taj centar, neki ljudi bi to iskoristili za neke svrhe", kazao je Skot.

Skot je istakao da su Evropska unija i SAD posvećene strateškom cilju Srbije da postane članica Evropske unije.

"Politika Srbije je stabilnost i mir u ovom regionu, a to je i naša politika. Zato treba da razvijemo bolje odnose između Srbije i susednih zemalja - sa Hrvatskom, Bosnom i, naravno, s Kosovom", izjavio je Skot.

U Nišu već šest godina radi Srpsko-ruski humanitarni centar, a status osoblja u njemu godinama nije rešen. Objekat je, prema zvaničnoj verziji, namenjen za obuku srpskih i ruskih spasilaca i pomoć stanovništvu, a prema kritičarima, špijunski centar, i tačka sporenja istočnih i zapadnih sila u Srbiji.

Predavanje Kajla Skota je organizovao Klub srpsko-američkog prijateljstva i saradnje.

Izvor: Beta