Incident u Nišu na projekciji filma "Albanke su naše sestre"

Otkazana je promocija dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ u Medija centru u Nišu nakon što je grupa okupljenih ispred zgrade počela da protestuje i baca kamenice.

Film je trebalo da bude prikazan u 19 sati, ali već pola sata pre toga grupa ispred zgrade Medija centra okupilo se oko 50 desničara koji su vredjali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

Kako pišu Južne vesti, kasnije je utvrđeno da je reč o Branislavu Vakiću, četničkom vojvodi i nekada saveznom poslaniku Srpske radikalne stranke.

On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne.

Okupljeni desničari gadjali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi.

Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.

Film „Albanke su naše sestre“ govori o odnosima Srba i Albanaca i nedavno je bio prikazan na festivalu u Beogradu „Mirdita, dobar dan“.

To je jedan od pet filmova u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Film “Albanke su naše sestre” govori o bombardovanju 1999. i ljudima u Srbiji koji postaju svesni sa početkom mobilizacije stanovništva da ih sustiže još jedan rat i opiru se tome, dezertiraju, a antiratne aktivistkinje demonstriraju. Oni koji u ovom filmu govore o tome, opet bi učinili isto.

Izvor: N1, Južne vesti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.