Incident u Skupštini – slika države u kojoj se zakon ne primenjuje isto na sve

Današnja dešavanja u Skupštini, koja su eskalirala pretnjama i uvredama poslanika radikala poslanici DS-a Aleksandri Jerkov, još jedan su dokaz da u ovoj državi zakon nije isti za sve i da pravni sistem ne funkciiniše.

Skupština Srbije

Da je Srbija pravna država, Vojislavu Šešelju odmah bi bio oduzet poslanički mandat, posle presude Haškog tribunala kojom je pravosnažno osuđen zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini. Mandat bi mu bio oduzet bez obzira na to što je kaznu od deset godina zatvora već odslužio jer u Zakonu o izboru narodnih poslanika, u članu 88, piše da poslaniku mandat prestaje, između ostalog i „ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci“.

Sednicu o donošenju odluke o prestanku mandata lideru radikala trebalo je da zakaže Aleksandar Martinović, predsednik Administrativnog odbora, Šešeljev dojučerašnji bliski saradnik.

U pravnoj državi, predstavnici institucija Republike Srbije, koja je priznala sud u Hagu, ogradili bi se od Vojislava Šešelja nakon pravosnažne presude i javno. 

Umesto toga, oglasio se Šešelj izjavom da je ponosan na svoje zločine i da bi sva dela ponovio.

Ohrabren izostankom bilo kakve reakcije predstavnika institucija države, haški osuđenik, pritom i pravnik koji bi trebalo da zna da se sudska presuda ne mora dokazivati, zapretio je da će „razbiti njušku“ svakom ko mu kaže da jeste ono što piše u presudi – ratni zločinac. 

Foto: Srđan Ilić / Aleksandra Jerkov

„Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenuću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka“, rekao je osuđenik, direktno preteći.

Reakcija nadležnih na pretnje Žigmanovu, poslaniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Čanku, lideru i poslaniku Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe je izostala. Gotovo da su blagonaklono gledali na njegove opasne prozivke i pokliče mržnje.

Reagovala je poslanica Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke tvrdnjom da je Šešelj ratni zločinac i da ako krene da razbija noseve, kako je najavio, počne od nje. Tražila je od predstavnika vlasti, Administrativnog odbora i predsednice Skupštine Srbije, da postupe u skladu sa zakonom i oduzmu Šešelju mandat.

Jerkov je konstatovala i da zna da SNS njegove zločine “ne doživljava strašno ozbiljnim”, ta da su ga oni i podržavali dok je činio te zločine i dodala da je negiranje ratnih zločina “samo po sebi problematično”. Pošto joj je dok je govorila dobacivao šef poslaničke grupe SNS i predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović, Jerkov ga je “zamolila” da “simpatije” prema Šešelju sačuva za vreme kada se možda vrati u stranku kod njega i da joj sada ne dobacuje.

Pitala je i da li će biti zaštićeni poslanici DS kojima je Šešelj pretio i osvrnula se na njegovu pretnju da će “razbiti njuške” svakome ko mu kaže da je ratni zločinac.

“Mi iz DS kažemo da je ratni zločinac i evo može da krene od mene da počne”, rekla je Jerkov, a u sali su bili poslanici SRS, ali ne i lider radikala koji je već tada izašao iz skupštinske sale.

Ne samo da niko nije inicirao ukidanje mandata Šešelju već je Đorđe Milićević iz SPS, koji je u tom trenutku predsedavao sednicom, pozvao Jerkov da poštuje dostojanstvo svih narodnih poslanika i poručio joj da ona nije ta koja odlučuje ko će sedeti u Narodnoj skupštini i ko će biti poslanik, da odluku o tome donose građani na izborima.

Ni predsedavajući Skupštine Veroljub Arsić nije imao više razumevanja za primenu zakona niti je reagovao na dobacivanja koja su usledila – poslanici SRS su joj, naime, sve vreme trajanja sednice, govorili da je "spodoba", "izdajnik" i "ustaška kurva".

Zato nije bilo iznenađenje kada su poslanici Srpske radikalne stranke otišli korak dalje – usledile su pretnje poslanika radikala da će joj razbiti njušku i da treba da pazi šta će da radi narednih dana. Sve to se dešavalo dok je Aleksandra Jerkov u skupštinskoj sali praktično ostala bez kolega iz svoje poslaničke grupe.

Kada je ostala sama u poslaničkoj klupi, poslanici i poslanice SRS-a su je okružili, seli oko nje i najbrutalnije je vređali i pretli.

Po povratku s pauze Jerkov je sačekala i poruka mržnje ostavljena na njenom poslaničkom, odnosno radnom mestu. Umesto da je zaštićena kao bilo koja osoba na svom radnom mestu, pa i više jer uživa poslanički imunitet, Jerkov je bila izložena pretnjama i uvredama. Očigledno nije bilo ni zakona ni obezbeđenja da je zaštiti.

Ona je na sednici Skupštine konstatovala da je "sramota da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije“ i postavila pitanje kako je to za one ljude koji su bili žrtve njegove politike".

Umesto zahteva za sprovođenje zakona, poslanik na listi SNS Marijan Rističević je stao u odbranu, kako je rekao „kolege“ i tražio je spisak ubijenih Hrvata 1991.

"Mi smo ozbiljna država. Želim da mi se taj spisak dostavi jer ja tvrdim da se to u Srbiji nije desilo. Tražim da Ministarstvo pravde Aleksandri Jerkov objasni koja je razlika između osuđenog i osuđivanog s obzirom da je postavila pitanje u vezi sa našim kolegom koji je osuđivan, dakle izdržao je kaznu", rekao je Rističević.

Na ove incidente, otvorenu podršku čoveku osuđenom za ratni zločin, koji preti da će iste zločine ponoviti, uz pretnje nasiljem svima koji ga nazovu ratnim zločincem, iako upravo to jeste po presudi Haškog tribunala, predstavnici nadležnih institucija upadljivo ćute. Upravo zato su predstavnici nadležnih institucija odgovorni za najnovije pretnje koje su poslanici Šešeljeve Srpske radikalne stranke danas uputili Aleksandri Jerkov. Ovakvi incidenti će se ponavljati sve dok zakoni ne počnu da se primenjuju isto na sve.

Inicijativa mladih: Iznesite Šešelja

Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je današnje napade poslanika Srpske radikalne stranke na Aleksandru Jerkov, poslanicu Demokratske stranke, zbog toga što je apelovala da se ukine poslanički mandat Vojislavu Šešelju. Ova organizacija je održala i simoboličan protest ispred Narodne skupštine noseći transparent „Iznesite Šešelja“.

„Kao što smo pre nedelju dana saopštili, s obzirom da je Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizma) obavezujuće za Republiku Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika“ , dodaje Inicijativa. 

Oni su ponovo danas apelovali da Skupština preko svojih organa pokrene postupak oduzimanja mandata pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju. 

„Današnji napad je još jedna potvrda da zločinačka politika ne prepoznaje argumente i činjenice već pretnje i nasilje kao jedina politička sredstva. Naša obaveza je da budućim generacijama obezbedimo mir, kao i da se borimo da nikada više zločinačka politika ne bude prisutna ni u Skupštini, ni u Vladi Srbije, a prvi korak za to mora biti lustriranje osuđenih za ratne zločine“ , dodala je Inicijativa.

Kako navode, u prethodnih nekoliko decenija Šešelj je bio izbacivan zbog nepoštovanja skupštinske discipline, a danas „ne smemo dozvoliti da posle pravosnažne presude za ratne zločine i dalje ostane u skupštinskim klupama“.

Na kraju se dodaje, da na to poslanike ne obavezuje samo moralna i politička odgovornost već i član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Izvor: Insajder