Indijski TAFE kupio IMT za manje od 600.000 evra

Beogradska Industrija mašina i traktora (IMT) u stečaju prodata je danas indijskoj firmi TAFE po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara, što je oko 560.000 evra. Ta indijska firma, koja proizvodi traktore i druge poljoprivredne mašine, bila je jedini učesnik na aukciji, a njeno preuzimanje IMT-a pominjalo se kao opcija mesecima unazad.

IMT

Međutim, tada je najavljivano da će TAFE ući u strateško partnerstvo sa Vladom Srbije. Kada će biti pokrenuta proizvodnja, ali i da li će postojati posebni uslovi u ugovoru, još nije poznato, a situacija bi trebalo da bude jasnija sutra kada će biti održan sastanak predstavnika Vlade Srbije sa predstavnicima TAFE-a.

Direktor za evropsko tržište TAFE-a Kamal Ahuđa je rekao da će se u Srbiji proizvoditi traktori pod IMT brendom, a prodavati u jugoistočnoj Evropi, a kasnije i na drugim tržištima.

„Namera nam je da u saradnji sa domaćim kooperantima obezbedimo da više od 50 odsto delova traktora bude iz Srbije što otvara tržišta sa kojima Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini“, izjavio je Ahuđa.

Prema njegovim rečima, nova fabrika traktora neće biti na sadašnjoj lokaciji na Novom Beogradu, gde nije mesto teškoj industriji, kako je rekao, međutim, još nije odlučeno gde će se nova fabrika nalaziti.

Postojeća oprema neupotrebljiva

Procene su, kako je rekao, da će prvi traktori biti proizvedeni za godinu dana, i da će u prvih pet godina biti proizvedeno ukupno oko 5.000 traktora.

„Od postojeće opreme IMT-a skoro ništa neće moći da se iskoristi“, rekao je Ahuđa i dodao da je teško proceniti kolika ulaganja će biti potrebna da se pokrene proizvodnja i koliko radnika će biti zaposleno.

Podsetimo, prodaja IMT kao pravnog subjekta oglašena je početkom marta po početnoj ceni od 66 miliona dinara. Na prodaju su ponuđeni građevinski objekti u Jarkovcu, oprema, kao i pravo na žig koje važi do 12. septembra 2027.

Industrija motora i traktora je krajem osamdesetih godina prošlog veka proizvodila godišnje čak 40.000 traktora, da bi ta brojka na kraju pala na svega šest stotina pred gašenje. IMT je krajem 2015. otišao u stečaj, a iza firme je ostao dug od 186 miliona evra. Na biro rada 2014. odlazi 500 radnika, a nakon proglašenja stečaja preostalih 360.

Fabrika IMT-a se nalazi na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu u Bloku 63 i na devet hektara u Dobanovcima, a razloge za guranje IMT-a u stečaj i prekid proizvodnje mnogi su videli u činjenici da potencijalni kupci nisu želeli da sklapaju traktore, već su se interesovali za prenamenu industrijskog zemljišta u građevinsko, kako bi se na tom mestu gradile stambene zagrade.

Međutim, kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, zemljište koje je IMT koristio nije bilo na prodaju i ostaje u vlasništvu države.

Brnabić: Želja da u maju predstavimo IMT traktor

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da, posle današnje prodaje žiga i dela imovine IMT, očekuje ponovno pokretanje proizvodnje traktora u Srbiji.

"Moja želja i namera je da na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u maju imamo predstavljen IMT traktor", rekla je Brnabić.

Ona je istakla i da će se povodom toga čuti sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, te da očekuje da već sutra bude održan sastanak sa predstavnicima TAFE-a kako bi se uskladila dinamika dalje proizvodnje.

"Kupac je, kao što smo se i nadali, indijski 'TAFE', konglomerat za proizvodnju traktora i poljoprivredne opreme. Nadam se da ćemo sada kao rezultat ovoga imati ponovo pokrenutu proizvodnju traktora u Srbiji, ne samo za ceo region već i šire od toga", rekla je premijerka.

TAFE, koji je stari partner IMT-a, ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, zapošljava 12.000 ljudi i ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara. Do sada je ta grupacija u Srbiji godišnje prodavala 300 do 400 traktora.

Izvor: Beta, Ekapija, Insajder