Inicijativa mladih za ljudska prava: Ministar Stefanović relativizuje napad na vlasnika pekare u Borči

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je ministar policije Nebojša Stefanović izjavom da “nije bilo nikakvih incidenata” ispred pekare “Roma” u Borči, pokušao da “relativizuje napad na vlasnika tog objekta”. Pre dva dana desetine huligana blokirali su pekaru zato što je jedan od radnika na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, sve dok pekara nije zatvorena. Stefanović je izjavio da je skup u Borči prošao bez incidenata, kao i da policija nije dozvolila da dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Zatvaranje pekare u Borči / Foto: Insajder

“Iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto nije prekinula okupljanje ispred pekare Roma, imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare, pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama, što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava”, ocenjuje se u saopštenju Inicijative mladih.

Ministar policije Nebojša Stefanović juče je, komentarišući dešavanja ispred pekare u Borči, izjavio da su “policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom okupljanja građana ispred pekare u Borči”, kao i da su obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Inicijativa mladih za ljudska prava je zaključila da je ministar takvim izjavama “nemušto pokušao da relativizuje napad na vlasnika pekare”.

Podsetimo, nakon poziva preko društvenih mreža, u subotu pre podne desetine mladića okružilo je pekaru u centru Borče ne dozvoljavajući kupcima da uđu u nju. Razlog za to je fotografija sa Fejsbuka na kojoj jedan od radnika pekare pokazuje dvoglavog orla, simbol velike Albanije.

Nakon višečasovnog protesta, pekara je zatvorena na insistiranje okupljenih građana, a vlasnik pekare za Insajder rekao je da ne zna šta će da radi narednih dana, ali da se uzda u nadležne institucije i zakon.

NVO Inicijativa mladih za ljudska prava i koalicija Građanska Vojvodina juče su izdale saopštenja u kojima su su najoštrije osudile “nasilje i pretnje linčovanjem” vlasniku pekare “Roma” u Borči, zahtevajući hitnu reakciju tužilaštva kako bi se zaustavila politika nekažnjivosti prema onima koji ometaju slobode i prava građana.

Izvor: Insajder