Inicijativa: Odbačena i treća krivična prijava u vezi s nabavkom novogodišnje jelke u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je i treću krivičnu prijavu koju je podnela Inicijativa Ne davimo Beograd povodom slučaja nabavke novogodišnje jelke za koju je trebalo da bude isplaćeno 83.000 evra. Tužilaštvo je ranije navelo za Insajder da istražuje sve poslove firme "Keep light", uključujući i nabavku jelke. 

Novogodišnja jelka u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv gradskog funkcionera Darka Glavaša i direktora firme "Keep light d.o.o" Radovana Đumića zbog kako se navodi, malverzacija pri kupovini jelke za proslavu Nove godine u glavnom gradu u iznosu od 83.000 evra, saopštila je danas Inicijativa Ne davimo Beograd.

Inicijativa je navela da je prijavu podnela jer su Glavaš i Đumić "sklopili dogovor o raspisivanju tendera na taj način da uslovi javne nabavke budu tako precizno određeni da ih može ispuniti samo privredno društvo Keep light d.o.o" i zbog toga što "cena javne nabavke višestruko prevazilazi stvarnu i realnu vrednost novogodišnje jelke".

Sporne sve nabavke novogodišnje dekoracije

Slučaj preskupe jelke dokaz da se tenderi nameštaju (VIDEO)

"Na taj način je oštećen budžet Grada Beograda, a Darko Glavaš i Radovan Đumić, odnosno Keep light d.o.o pribavili su protivpravnu imovinsku korist", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je podsetila da je povodom "malverzacija" sa novogodišnjom rasvetom u Beogradu, ranije podnela dve krivične prijave protiv Javnog preduzeća "Javno osvetljenje", odgovornih ljudi Gradske uprave i direktora firme "Keep light d.o.o", zbog kako se navodi, nabavke 2016. i nabavke 2017. godine.

"Grad Beograd novogodišnju rasvetu nabavlja od firme 'Keep light d.o.o' još od 2002. godine. U prethodne dve godine na četiri tendera ovaj ponuđač je bio i jedini koji je mogao da učestvuje na tenderu", piše u saopštenju.

Novogodišnja jelka visoka 18 metara postavljena je 15. decembra na početku Knez Mihailove ulice u centru Beograda, iako u to vreme nije postojao ni jedan potpisan ugovor sa bilo kojom firmom o kupovini jelke, pisao je portal Pištaljka. Tek 18. decembra je dodeljen ugovor firmi “Keep light” što nedvosmisleno ukazuje na to da je tender namešten.

Na pitanje Insajdera Više javno tužilaštvo odgovorilo je da je i ova javna nabavka, kao i ostale koje se odnose na firmu „Keep light“, predmet postupanja tužilaštva. Nakon objavljivanja informacija o nabavci jelke, ugovor s kompanijom „Keep light“ je raskinut, a li je ova firma jelku ostavila kao donaciju Beogradu.

„Keep light“ je na tenderu na kome su bili propisani specifični uslovi, prema javnoj dokumentaciji, bio i jedini ponuđač iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je bilo tri ponuđača, pa čak i njihove nazive. Ovaj podatak nije potvrđen i o tome ne postoji pisani trag.

Grad Beograd je u poslednje četiri godine za nabavku i reparaciju ukrasne novogodišnje rasvete potrošio nešto više od četiri miliona evra. Sa preduzećem "Keep light" od 2014. do danas JP “Javno osvetljenje” sklopilo je šest ugovora o nabavci rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara. Tome treba dodati i tender za nabavku ukrasnih lančanica za oko 23 miliona dinara, gde je jedini ponuđač ponovo "Keep light". Od 2013. do 2017. godine na reparaciju novogodišnje rasvete potrošeno je 26,78 miliona dinara. Prva tri ugovora dobila je firma “Elektroizgradnja” dok su ugovori za 2016. i 2017. godinu dodeljeni firmi "Keep light".